Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Sense categoria

L'art i la ciència es donen la mà en una exposició al MAC

L'art i la ciència es donen la mà en una exposició al MAC

16 de març de 2015 a les 9:26

La mostra "Cells on Convas", organitzada per l'Institut de Neurociència de la UAB, presenta un recull d'imatges d'investigacions científiques reals vistes a través del microscopi. La mostra s'emmarca en la Setmana Internacional del Cervell.

Audios

16-03-2015 Carlos Barcia

Cells on Canvas (Cèl•lules sobre llenç), del doctor Carlos Barcia, és el títol de l'exposició organitzada per l’Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que s’inaugurava divendres i que es podrà veure fins al 25 de març a la sala Arc del MAC-Can Domènech; una mostra en la que ciència i art es donen la mà.

L’exposició, emmarcada dins de la Setmana Internacional del Cervell, mostra un seguit d’imatges d’investigacions reals preses amb microscopi i que han estat protagonistes en algunes portades de revistes científiques.

L’autor de la mostra, el doctor Carlos Barcia, explica que sempre ha tingut inquietud personal per l’art i que es tracta d’un projecte antic que ara ha pogut realitzar gràcies al suport institucional que li han ofert. L’exposició vol fer difusió i divulgació científica i establir un pont entre la universitat i la societat. Per això, l’objectiu és donar a conèixer de forma didàctica la investigació amb imatges reals que es poden observar a través d’un microscopi, promoure l’interès social per la ciència i que serveixi d’inspiració.

El resultat artístic de 10 anys de ciència

La mostra presenta una col•lecció d’imatges obtingudes durant 10 anys en diferents institucions d’investigació científica a l’estranger i a l’estat entorn a la neurociència.

Barcia indica que són imatges publicades en articles científics i portades de revistes que proven quelcom científicament, és a dir, que tenen un contingut científic real i no estan manipulades. Les imatges estan preses de teixit cerebral provinent d’operacions, d’animals o diversos projectes científics. Segons explica, aquest tipus de teixit és poc consistent i fa falta endurir-lo per poder-lo seccionar.

El director de l’Institut de Neurociències, José Aguilera, explica que els científics tenen el privilegi d’observar el món interior a nivell mol•lecular i que “aquest art que nosaltres veiem el volem compartir amb tothom”. I afegeix que la universitat té aquesta doble vessant: la d’investigar i la de transmetre coneixement i cultura a la població en general.

Establint ponts entre la universitat i la ciutat

El vicerector de Projectes Estratègics de la UAB, Lluís Tort, destaca l’estreta relació existent entre Cerdanyola i la universitat des de fa anys i remarca que això els porta a la necessitat de treballar conjuntament. Per això, admet que ara els queda per davant la realització de projectes comuns com, per exemple, totes les possibilitats que s’obren al voltant del Sincrotró. Per a Tort, l’exposició és un exemple poc habitual d’una activitat artística dins d’un institut científic que s’ha especialitzat en l’àmbit de la neurociència.

Segons el vicerector, una de les coses que les universitats es plantegen darrerament és la de la transferència de coneixement amb l’actitud d’influir i canviar a bé l’entorn on estan ubicades.

La regidora de Cultura i Relacions amb la UAB, Montserrat Montiel, assegura que Cerdanyola i la Universitat Autònoma es troben ara “en unes immillorables relacions perquè ens hem tret de sobre allò que ens entorpia i estem projectant coses conjuntament”. Montiel expressa la seva satisfacció pel fet d’aixoplugar en el MAC una exposició “espectacular” que barreja art i ciència i que ens fa ser “persones obertes”.

La cloenda de la Setmana del Cervell tindrà lloc el divendres dia 20 de març a la sala d’actes del MAC, amb dues xerrades divulgatives: Com emmagatzemem els records?, a càrrec d’Alfredo Miñano, i Psicofàrmacs bons i psicofàrmacs dolents, que pronunciarà Jordi Ortiz, ambdós investigadors de l’Institut de Neurociències. La Setmana del Cervell és un esdeveniment amb ressò mundial que coordina la Dana Foundation, una organització filantròpica privada amb seu a Nova York (EUA). Durant aquesta setmana, escoles, centres de recerca i altres institucions fan difusió de la investigació relacionada amb el cervell.

Galeria d'imatges