L'assemblea del PEC demana més participació per fer el projecte més plural
19 de novembre de 2015 a les 14:21Durant l'assemblea oberta celebrada ahir a la Biblioteca es va donar compte de la feina feta a les tres taules de treball sorgides del Projecte Educatiu de Cerdanyola i es van recollir noves propostes.
Audios
19-11-2015 Annabel Galán
19-11-2015 Víctor Guillamon
19-11-2015 Elvi Vila
Fer una crida a la participació de més col·lectius i persones en el desenvolupament del Projecte Educatiu de Cerdanyola (PEC) i donar compte de la feina realitzada des que es va posar en marxa fa un any i mig van ser els objectius de l'assemblea oberta que la comissió impulsora del PEC i l'Ajuntament van celebrar ahir a la Biblioteca Central.
Buscar la col·laboració i l'ajuda de més persones per continuar la feina va ser la primera petició de la regidora d'Educació, Elvi Vila, qui va presentar les tres taules de treball sorgides del projecte: "Ús educatiu dels espais i equipaments urbans", "Itineraris educatius al llarg de la vida: possibilitats a Cerdanyola” i “El paper de les famílies a la ciutat educadora”.
Tres fòrums de participació dels que han sortit multitud de propostes algunes de les quals ja s'han posat en marxa, com l'obertura del pati de l'escola Turó de Guiera, o que ho faran properament com la creació de "camins escolars" a dos centres educatius de la ciutat: La Sínia i Xarau.
Optimitzar espais
La representant de la taula sobre l'ús educatiu dels espais, Annabel Galán, explica que els objectius de la mateixa passen per optimitzar l'ús d'aquests espais obrint patis d'escoles a les zones on no hi ha parcs infantils o espais esportius, com la zona alta del carrer Sant Ramon on ja s'ha obert el pati de l'escola Turó de Guiera.
Altres objectius són el condicionament d'espais com el Casal de Joves o els esplais i agrupaments escoltes, fomentar el civisme amb campanyes diverses, portar a la pràctica un urbanisme educatiu, amb un espai més accessible per a tothom, crear espais més protegits per a bicicletes, especialment entre la UAB i la ciutat, creació d'itineraris segurs per anar a l'escola i tornar (camins escolars), o la incorporació del riu a la ciutat com la nova zona a La Sínia.
Galán també indica que cal fomentar la transversalitat amb entitats de la ciutat per poder, d'aquesta manera, estudiar història a ca n'Oliver, medi a Can Coll, matemàtiques als mercats municipals, plàstica al MAC o lectura a la Biblioteca. També es demana fomentar la transversalitat dels diversos serveis i seccions municipals per agilitzar la feina entre regidories.
El paper de les famílies
Pel que fa a la taula del paper de les famílies a la ciutat educadora, Víctor Guilamon remarca que han detectat falta de participació d'altres agents com empreses o esplais per enriquir el projecte. A més, segons indica, també caldria fomentar la comunicació entre agents i famílies i dinamitzar les ampes proposant que la Platafoma d'Ampes de Cerdanyola (PAC) faci d'enllaç entre les diferents associacions i d'altaveu del projecte.
Guillamon remarca que s'ha de treballar per una valoració social de l'educació fent un reconeixement del paper educatiu dels docents i de les famílies, així com un reconeixement de totes les etapes educatives, lluita contra els estereotips i prejudicis de centres i barris de la ciutat.
A més, destaca que s'ha de vetllar per les transicions educatives acompanyant les famílies en els canvis d'etapa i continuar educant en ciutadania i valors.
Millorar la relació entre empreses i centres educatius
Pel que fa a la taula d'itineraris educatius, la regidora d'Educació, Elvi Vila, fa una crida per millorar la relació entre les empreses i el món educatiu. A més, recalca que cal fer difusió tant de l'oferta educativa formal com de la no formal, crear nous recursos en funció de totes les necessitats educatives i treballar en valors i en intel·ligència emocional.
El tècnic d'Educació, Xavier Abad, insisteix en què el PEC és un projecte viu que volen que creixi i necessita de la col·laboració del màxim de persones possibles. Per això, les persones interessades en participar poden enviar un correu electrònic a educacio@cerdanyola.cat.
Informar sobre l'educació no formal
Al torn d'intervencions, una representant de la Plataforma d'Ampes va suggerir fer ús de les noves tecnologies per augmentar la participació, amb la creació d'una pàgina web o fent reunions virtuals.
També es va demanar crear llaços entre les persones que viuen a Cerdanyola i entre les mateixes escoles, fomentant així la intergeneracionalitat. Una altra proposta va ser la d'obrir els gimnasos dels centres educatius.
Una representant de l'Ampa de l'institut Pere Calders, va indicar que a vegades s'oblida la dificultat que suposa el canvi d'etapa educativa i es va queixar de la manca d'oferta cultural i d'oci per a adolescents.
En aquest sentit, tècnics de Participació de l'Ajuntament van respondre que el Casal de Joves és actualment un lloc on s'hi fan moltes activitats per a aquestes franges d'edat i que cal treure-li l'estigma que té ja que és un lloc obert a tothom. Van assegurar que és un espai ideal per treballar les competències que no tenen lloc als centres educatius. També es va recordar que el Consell d'Infants i adolescents està ajudant actualment amb les seves propostes a construir la ciutat.
Altres intervencions van preguntar per la gent exclosa del mercat laboral i van reclamar el treball en igualtat social i igualtat d'oportunitats. A més, es va destacar que cal treballar en el valor de la igualtat i es va demanar fer un esforç per evitar el lleguatge sexista i fer servir genèrics.
Altres propostes que van sorgir del torn d'intervencions van ser potenciar el vincle entre l'educació formal (que ofereixen els centres educatius) i la no formal (que donen els esplais, agrupaments escoltes i altres entitats.
També es va demanar utilitzar l'edifici de ca n'Altimira per a fomentar les relacions intergeneracionals. En aquest sentit, Elvi Vila va explicar que amb aquest espai està previst fer un procés de participació real perquè la ciutadania decideixi què vol fer, que es puguin presentar projectes, fer votacions i poder donar veu a tothom. És un procés que durarà de sis mesos a un any.