L'Associació Espanyola contra el Càncer obre delegació a Cerdanyola
19 de setembre de 2012 a les 0:00L’objectiu de la delegació és donar suport als afectats per aquesta malaltia i els seus familiars, així com oferir els recursos dels que disposa l’associació.
La Junta Local de Cerdanyola de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) es presentarà aquest dijous al Museu d’Art de Cerdanyola (MAC) Can Domènech. A l’acte, que s’iniciarà a les 18,30 h., hi assistiran l’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, la presidenta de la Junta Local de Cerdanyola de l’Aecc, Rocío López, i la directora-gerent de la Junta Provincial de Barcelona, Ángela Sánchez.
La delegació té com a objectiu donar suport als afectats per aquesta malaltia i els seus familiars, així com oferir els recursos dels que disposa l’associació. La junta està formada per persones voluntàries i per aquelles que vulguin col·laborar en moments puntuals.
La coordinadora de juntes, Mari Àngels Ayra, explica que a l’Aecc s’aborda la malaltia des d’una perspectiva integral. Segons indica, la persona que té un càncer no només té una malaltia, sinó que “té unes necessitats inherents al voltant d’aquesta patologia: necessitats psicològiques, familiars, laborals i emocionals”.
Per això, comenta que des de l’associació s’intenta pal·liar totes les situacions que envolten al malalt donant atenció psicològica i recursos socials i econòmics. Ayra remarca que des de l’entitat s’ofereixen ajuts als malalts per a pròtesis, per desplaçament i per a altres qüestions. A més, també fan tasques de prevenció i campanyes de sensibilització amb actes al carrer. També destaca que destinen recursos a la investigació. Segons recalca Ayra, per portar a terme tots aquests serveis hi ha equips de voluntaris formats.
La coordinadora de juntes de l’Aecc, assenyala que qualsevol persona pot ajudar l’entitat i, per tant, els malalts fent-se voluntari (s’ha de passar un procés de selecció i formació), sent col·laborador (per ajudar puntualment en algunes activitats) o fent-se soci i fer difusió dels serveis que són gratuïts.
Tot i que l’índex de supervivència és cada vegada més alt, el càncer és una malaltia de la que encara fa por parlar-ne, segons reconeix Maria Àngels Ayra, perquè “es tracta d’una patologia dura”. Per això, un dels objectius de l’associació és ajudar a parlar sobre aquesta afectació perquè, segons comenta, si es trenca aquesta barrera “ajudem a que les persones vagin abans al metge i es pugui detectar qualsevol signe d’alarma amb la qual cosa tant el diagnòstic com el tractament serà més ràpid”.
El paper de la família
El missatge que es dóna a les famílies quan arriben a l’associació és que no estan sols i que hi ha moltes persones a l’ombra per pal·liar tots els efectes que envolten la malaltia.
El paper de les famílies i amics ha de ser d’acompanyament i recolzament. També tenen un paper molt important: detectar les necessitats de la persona afectada com ara una mancança de recursos o detectar una depressió.
La integrant de l’Aecc explica que l’entitat busca els recursos per donar els seus serveis i cobrir totes aquestes necessitats, físiques i psicològiques per diferents vies, ja que no tenen subvencions de les administracions. Els recursos els arriben dels socis, dels donants i de les accions benèfiques que es fan des de les juntes.
Per posar-se en contacte amb la delegació local de l’Associació Espanyola contra el Càncer es pot trucar al telèfon 93 200 20 99 o enviar un correu electrònic a l’adreça cerdanyola@aecc.es.