Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • L'associació Via Verda tanca 18 anys de lluita ecologista
L'associació Via Verda tanca 18 anys de lluita ecologista

L'associació Via Verda tanca 18 anys de lluita ecologista

1 de juliol de 2015 a les 12:54

Una de les entitats que més debat social i polític han aixecat al llarg de les dues últimes dècades diu adéu. Via Verda, fi de trajecte, és el lema que encapçala l'acte de comiat d'aquesta associació que es farà aquest dijous a l'Ateneu. Un llegat positiu pels avenços assolits en la defensa del medi ambient a Cerdanyola i la consciència que encara queden objectius no assolits pels que cal seguir lluitant són part del balanç dels membres d'un col·lectiu que no ha aconseguit relleu per mantenir activa l'associació.

Audios

01-07-2015 Roger Caballé

01-07-2015 Entrevista amb Roger Caballé

Via Verda va aparèixer com a Coordinadora l'any 1997 a partir de les propostes formulades pel Fòrum Terrassenc, entorn de la defensa del corredor biològic Sant Llorenç - Collserola i el projecte Cerdanyola: Ciutat de la Universitat. L'objectiu era "consolidar a la plana del Vallès espais lliures de tipus agrícola, boscos i alguns  llocs que, tot i contenir algunes edificacions, el seu caràcter és el d'espai lliure i no el de continu urbà". A Cerdanyola de seguida va agafar impuls com un dels col·lectius ecologistes més destacats de la ciutat.

Anys després es va transformar en Associació Cerdanyola - Via Verda i la seva crida es va estendre a més àmbits medi ambientalistes, com l'oposició al camp de golf de Canaletes, al vial de Cornisa o al túnel d'Horta, però ha destacat molt especialment en la reclamació de la descontaminació de l'abocador de Can Planas i per extensió la resta d'abocadors de la zona.

Via Verda diu adéu després de 18 anys amb un acte que es farà aquest dijous a l'Ateneu de Cultura a partir de les 19.30 hores amb el lema Via Verda, fi de trajecte. Roger Caballé, un dels seus portaveus, destaca que la raó d'aquest comiat és la falta de relleu després d'uns anys en què, molt especialment amb Rosa Guallar, han portat el pes de l'entitat.

Evitar el camp de golf de Can Codina i Can Canaletes, el túnel d'Horta viari i el continu urbà entre Cerdanyola i Sant Cugat van ser els primers objectius de l'entitat. Roger Caballé creu que el llegat de l'actuació de l'entitat és positiu perquè hi ha "una gran diferència amb el que estava previst a finals dels 90", ja que no s'ha fet el camp de golf ni un túnel d'Horta que en tot cas serà ferroviari i sense travessar Collserola, i al Centre Direccional "no es parla tant d'habitatges, però també".

No obstant això, Caballé insisteix en l'oposició al projecte del Centre Direccional tal i com es manté avui en dia i destaca que l'opció del centre de recerca aprofitant la presència del Sincrotró i la UAB entra en contradicció amb "un macrocentre comercial que fa semblar que si volguessin posar un macroprostíbul els dirien que si".

Tot i aquest adéu, Via Verda mantindrà els recursos judicials per la descontaminació de l'abocador de Can Planas i contra el projecte del Centre Direccional i espera que els contenciosos tinguin una resolució favorable tot i que la tramitació s'espera que sigui d'uns tres anys.

Per a Caballé, una altra conseqüència del treball de l'entitat i altres col·lectius ecologistes és l'augment de la sensibilització social, com demostraria l'ús polític que es fa de la lluita mediambientalista. Amb tot, Caballé creu que caldria més implicació activa de la societat.

La lectura d'un manifest i una projecció d'imatges recordant "aquelles il·lusions que no han estat del tot fallides" centraran l'acte de comiat de l'associació demà dijous. Via Verda, fi de trajecte es realitzarà a les 19.30 hores a l'Ateneu de Cultura.