Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • L'Ateneu acull les imatges i els records de la tràgica tardor de 1962
L'Ateneu acull les imatges i els records de la tràgica tardor de 1962

L'Ateneu acull les imatges i els records de la tràgica tardor de 1962

20 de setembre de 2012 a les 0:00

La inauguració de l'exposició Plou a bots i barrals! i la projecció d'un reportatge documental sobre les riuades de 1962 obrien ahir les activitats commemoratives a Cerdanyola del programa La Nit Tràgica en què participen sis municipis de la comarca i que vol fer memòria dels fets, causes i conseqüències de les tràgiques riuades de 1962 en què van morir 617 persones, cap d'elles a la nostra ciutat.

Tot i que a Cerdanyola les riuades no va provocar morts, les pluges del 25 de setembre de 1962, que van tenir una important repetició al mes de novembre, van provocar el desbordament de diversos rius, com el Ripoll o el Besòs, però també el riu Sec, la riera de Sant Cugat i els torrents que aboquen les seves aigües al Sec i la riera.

El desbordament de les conques fluvials de Cerdanyola va provocar la inundació d'extenses zones del municipi i greus danys materials. Els sectors més afectats, però, van ser els marges de la riera a Montflorit, tot el clot de Can Xarau i el carrer de Pavia, on l'aigua va arribar al sostre de les plantes baixes. La zona del Pont Vell va veure imatges dantesques i setmanes després, a les riuades de novembre, veia com queia el pont que comunicava Cerdanyola amb Ripollet.

L'alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, va destacar en la inaguració de l'exposició que "aquestes riuades es van produir en un moment, en ple franquisme, en que les ciutats no tenien prou serveis, però també van suposar un punt àlgid de la solidaritat ciutadana". Per a Carme Carmona, aquest fet ha marcat el tarannà solidari i la forma de ser dels habitants del Vallès.

L'exposició Plou a bots i barrals! Imatges d'una nit tràgica restarà oberta a la Sala d'Exposicions de l'Ateneu fins el 14 d'octubre. La inauguració de la mostra fotogràfica i la projecció d'un documental amb testimonis de veïns de la ciutat i d'especialistes en l'època, com el professor d'història contemporània de la UAB Martí Marin, obrien les activitats a Cerdanyola d'un ampli programa en què col·laboren els municipis de Terrassa, Sabadell, Ripollet, Rubí i Montcada i Reixac, a més del nostre. La regidora de Cultura, Montserrat Montiel, explicava les activitats previstes a Cerdanyola, com la conferència Imprudència temerària amb resultat de mort: immigració i poder polític a l'entorn de les riuades catastròfiques, a càrrec del professor Martí Marín i un itinerari testimonial per la zona del riu Ripoll al seu pas entra Cerdanyola i Ripollet.

El conjunt del programa comarcal consta de 13 exposicions, 16 conferències, 3 itineraris per conèixer els espais d’aquesta memòria, 5 actes d’homenatge, 4 presentacions de propostes educatives, 11 presentacions de publicacions i altres accions de comunicació audiovisual i 9 activitats commemoratives.

Galeria d'imatges