L'Aula d'Extensió Universitària estudia la història contemporània de Catalunya
31 de gener de 2012 a les 0:00L’Aula d’Extensió Universitària de Cerdanyola organitza un curs monogràfic sobre la història contemporània de Catalunya que es realitzarà durant quatre dimarts a partir del 28 de febrer. El curs, que impartirà Josep Lluís Martín Berbois, recorrerà la història de Catalunya des de 1875 a 1936 en quatre conferències obertes tant a socis de l'entitat com a públic en general.
La primera sessió, el 28 febrer, abordarà el temps de la Restauració borbònica als inicis del catalanisme polític –del bipartidisme espanyol, el frau electoral i les xarxes caciquils a l'aparició de la Renaixença-; la segona, el 6 de març, parlarà de la nova política catalana fins la creació de la Mancomunitat de Catalunya –amb temes com la Lliga Regionalista, la coalició Solidaritat Catalana, el moviment obrer, la Setmana Tràgica o el fenomen cultural del Noucentisme-; la tercera sessió serà el 13 març i abordarà l'etapa del funcionament de la petita autonomia catalana a l’esperança republicana en els anys 20 –el funcionament de la Mancomunitat, els entrebancs del govern central o el cop d'Estat de Primo de Rivera-; i la darrera conferència, el 20 març, analitzarà el període de la Segona República a la Guerra Civil.
Totes les conferències es realitzaran a la sala d'actes del Museu d¡Art de Cerdanyola (MAC-Can Domènech) de les 18 a les 19,30 hores, a la Sala d’actes del Museu d’Art de Cerdanyola-Can Domènech. Les inscripcions es poden realitzar en les sessions de l'Aula o per correu electrònic de l'1 al 21 de febrer i el pagament de la matrícula s'ha de fer dins aquest termini. Els socis de l'entitat tenen un preu d'inscripció de 10 euros i els no socis, de 20 euros. L’assistència està limitada a 90 places.
L'historiador Josep Lluís Martín, destaca per les seves investigacions sobre la història de Catalunya de finals del segle XIX i inicis del XX, en especial els temes del nacionalisme català, la Segona República i la Guerra Civil. Entre els seus llibres hi ha Joan Llonch o l’oasi d’un catalanista sabadellenc (Fundació Bosch i Cardellach. 2005), Cartes en temps de guerra. Epistolari entre Miquel Carreras i Costajussà i Joan Llonch i Salas (1936-1938) (Editorial Mediterrània. 2007) i La Lliga Regionalista de Sabadell o l’ocàs d’un partit (1931-1945) (Publicacions de l’Abadia de Montserrat. 2008). També ha participat en obres col·lectives com en el volum sisè de La Guerra Civil a Catalunya -dedicat a l’exili- coordinat per Josep M. Solé i Sabaté i Joan Villarroya i publicat a Edicions 62 o el Diccionari biogràfic dels parlamentaris de Catalunya (1868-1923).