Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • L'Aula d'Extensió Universitària estudia la història contemporània de Catalunya
L'Aula d'Extensió Universitària estudia la història contemporània de Catalunya

L'Aula d'Extensió Universitària estudia la història contemporània de Catalunya

31 de gener de 2012 a les 0:00

L’Aula d’Extensió Universitària de Cerdanyola organitza un curs monogràfic sobre la història contemporània de Catalunya que es realitzarà durant quatre dimarts a partir del 28 de febrer. El curs, que impartirà Josep Lluís Martín Berbois, recorrerà la història de Catalunya des de 1875 a 1936 en quatre conferències obertes tant a socis de l'entitat com a públic en general.

La primera sessió, el 28 febrer, abordarà el temps de la Restauració borbònica als inicis del catalanisme polític –del bipartidisme espanyol, el frau electoral i les xarxes caciquils a l'aparició de la Renaixença-; la segona, el 6 de març, parlarà de la nova política catalana fins la creació de la Mancomunitat de Catalunya –amb temes com la Lliga Regionalista, la coalició Solidaritat Catalana, el moviment obrer, la Setmana Tràgica o el fenomen cultural del Noucentisme-; la tercera sessió serà el 13 març i abordarà l'etapa del funcionament de la petita autonomia catalana a l’esperança republicana en els anys 20 –el funcionament de la Mancomunitat, els entrebancs del govern central o el cop d'Estat de Primo de Rivera-; i la darrera conferència, el 20 març, analitzarà el període de la Segona República a la Guerra Civil.

Totes les conferències es realitzaran a la sala d'actes del Museu d¡Art de Cerdanyola (MAC-Can Domènech) de les 18 a les 19,30 hores, a la Sala d’actes del Museu d’Art de Cerdanyola-Can Domènech. Les inscripcions es poden realitzar en les sessions de l'Aula o per correu electrònic de l'1 al 21 de febrer i el pagament de la matrícula s'ha de fer dins aquest termini. Els socis de l'entitat tenen un preu d'inscripció de 10 euros i els no socis, de 20 euros. L’assistència està limitada a 90 places.

L'historiador Josep Lluís Martín, destaca per les seves investigacions sobre la història de Catalunya de finals del segle XIX i inicis del XX, en especial els temes del nacionalisme català, la Segona República i la Guerra Civil. Entre els seus llibres hi ha Joan Llonch o l’oasi d’un catalanista sabadellenc (Fundació Bosch i Cardellach. 2005), Cartes en temps de guerra. Epistolari entre Miquel Carreras i Costajussà i Joan Llonch i Salas (1936-1938) (Editorial Mediterrània. 2007) i La Lliga Regionalista de Sabadell o l’ocàs d’un partit (1931-1945) (Publicacions de l’Abadia de Montserrat. 2008). També ha participat en obres col·lectives com en el volum sisè de La Guerra Civil a Catalunya -dedicat a l’exili- coordinat per Josep M. Solé i Sabaté i Joan Villarroya i publicat a Edicions 62 o el Diccionari biogràfic dels parlamentaris de Catalunya (1868-1923).