L'Autònoma més artística al descobert
29 de maig de 2013 a les 11:05El campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amaga joies molt desconegudes. Al campus no només hi ha facultats i estudiants, també n'hi ha espais artístics destacats.
Passejant pels seus carrers i places, la UAB ofereix un ampli ventall d'escultures destacades que van des de les més conegudes, les Columnes d'Andreu Alfaro, a peces que moltes vegades passen desapercebudess però que són d'artisten tan destacats com l'Enclavament de Perejaume, el Piano Track de Jordi Benito, les Escultures Monolítiques de Xavier Corberó o el Barcelona Discovery d'Anthony Caro.
El director del Museu d'Art de Cerdanyola, Txema Romero, considera el campus com un museu a cel obert: Romero ha realitzat al llarg de la darrera setmana dos itineraris guiats per les escultures del campus de l'Autònoma, un obert al públic en general i un altre per a estudiants, en què destaca la curiositat dels alumnes cerdanyolencs. L'itinerari fa un repàs per les escultures més representatives, entre elles la que s'ha convertit en un símbol de la UAB, però que també destaca per ser molt representativa de l'obre d'un dels escultors més importants de les darreres dècades: Andreu Alfaro.
Les escultures estan distribuïdes per bona part del campus universitari. Prop de la Biblioteca d'Humanitats, a la Rambla Nord, es troben peces de Caro i de Corberó, a la Rambla Central, de Perejaume o Miquel Navarro, i al costat del rectorat es troba un peça destacada de Jordi Benito.
Tot i que hi ha algunes peces escultòriques a l0'interior, com la que Jai Rius va fer en homenatge als estudiants que van morir en accident de trànsit a la localitat francesca de Roquemaure, la majoria es troben a l'exterior, cosa que ha provocat que s'hagi de retirar una obra de Pablo Palazuelo per conservar-la millor.
Txema Romero indica que els canvis a les condicions atmosfèriques a causa de la contaminació provoca que cada cop sigui més necessari el mateniment de les escultures que es troben a l'exterior i que materials considerats com perdurables, com el marbre, cada cop siguin menys habituals en escultures a cel obert.
Poema, de Ricard Vaccaro, Deu anys, de Cesar Roca, Signal Horne, de Miquel Valsquín i Chris Haffner o Visió, de Sergi Aguilar, són altres de les peces escultòriques presents al campus de la UAB.