L'àcida crítica de 'La torna de la torna' arriba a l'Ateneu
18 de novembre de 2005 a les 0:00L'espectacle d'Albert Boadella La torna de la torna, revisitació a l'emblemàtic muntatge teastral basat en l'execuxió de Heinz Chez que va motivar el consell de guerra a Els Joglars al 1977 per injúries a l'estament militar i la famosa fugida de l'hospital penitenciari del propi Boadella, es representarà demà, dissabte, a les 22 hores al teatre de l'Ateneu per obrir la programació d'espectacles professionals de l'escenari del carrer de la Indústria.
El 2 de març de 1974 Salvador Puig Antich i el que aleshores es creia polonès Heinz Chez morien executats a Barcelona i a Tarragona respectivament. Puig Antich era un executat polític, però el temps ha demostrat el que ja se sabia, que Chez era un delinqüent comú alemany que va ser executat a garrot vil per una finalitat política, com "la torna" de l'execució. Aquests fets van ser l'origen de La Torna, l'espectacle d'Els Joglars que va ser censurat i convertit en símbol de la lluita per la llibertat d'expressió als primers anys de la transició.
Ara, La torna de la torna presenta algunes novetats. Entre elles que no està interpretada per Els Joglars, sinó per alumnes de l'Institut de Teatre. Elies Barberà és l'actor que interpreta el personatge de Chez. Barberà destaca que el principal canvi del nou muntatge respecte l'original és que l'acció se situa en un geriàtric on viu el coronel Prieto, que va portar els consells de guerra de Heinz Chez i d'Els Joglars, i que recorda com van ser els fets.
Crim d'Estat
Barberà destaca que la crítica es manté i realça perquè s'ha demostrat que els militars sabien que Chez era un delinqüent comú i que ho van obviar per motivacions polítiques. Barberà qüalifica l'execució com "un crim d'Estat".
La torna de la torna juga amb la tradició del teatre de màscares i Chez és, precisament, un dels pocs personatges que no la porten. Això vol representar, com al muntatge original, la perplexitat d'una persona que viu una realitat que no enten i que li ha de semblar una esperpèntica tragèdia.
L'actor destaca que la resposta del públic ha estat sorprenent perquè connecta millor el públic més jove que no té una visió mitificada de l'obra. Barberà indica que els actors no han estat conscients de la transcendència d'aquest muntatge fins representar-la davant públic.
Barberà afirma que els actors que representen l'obra l'han viscut com una gran oportunitat i absolutament al marge de la polèmica creada quan actors d'Els Joglars originals, que van ser objecte del consell de guerra com Ferran Rañé o Arnau Vilardebó, han reclamat la coautoria del muntatge que Boadella els nega.