'L'electe' obre la programació professional del teatre a l'Ateneu
25 de gener de 2018 a les 10:00L'espectacle, que es pot veure aquest divendres, a les 21h, està dirigit per Jordi Casanovas i protagonitzat per Roger Coma i Abel Folk. El text és del també actor Ramon Madaula. Les entrades (15 euros, anticipada i 18 euros a taquilla) es poden comprar a l'Ateneu o per internet.
Audios
25-01-2018 Entrevista Abel Folk
L'obra L'electe, de Ramon Madaula, obre aquest divendres, a les 21 hores, la programació professional del teatre Ateneu. Tot i que el protagonista de l'obra sigui un jove polític que acaba de ser escollit president i hagi de pronunciar el seu discurs d'investidura, els protagonistes asseguren que les similituds amb l'actualitat política catalana són pura coindidència.
L'espectacle, estrenat la temporada passada, tracta sobre aquest jove polític que en poques hores ha de pronunciar el seu discurs d’investidura però, cada vegada que l’assaja, un terrible tic deforma la seva cara de manera tan ridícula com hilarant. El psiquiatra només té unes poques hores per resoldre aquest aparent trastorn i evitar que el president electe faci un ridícul espantós en la seva primera compareixença.
L’autor del text, el també actor Ramon Madaula, indica que sempre s’ha preguntat què hi ha al darrera de l’ambició de ser president d’un país perquè la majoria defugiríem aquesta responsabilitat. El mateix Madaula sospita que a banda de l’ambició de poder o de les ànsies legítimes de millorar el món hi ha altres motius que potser ni el mateix candidat coneix. I amb l’objectiu de respondre a la seva pròpia pregunta va escriure aquesta obra.
Roger Coma posa veu i rostre al polític i Abel Folk encarna al psiquiatra en una comèdia dramàtica dirigida per Jordi Casanovas.
Un text brillant
Abel Folk qualifica el text de Madaula com a "brillant" perquè té la capacitat de parlar d'un tema que a tothom ens interessa o ens preocupa o en el que pensem i reflexionem i és capaç de fer-ho "sense esperit de venjança, sinó que ho fa amb ironia, amb sentit de l'humor i amb un cert sarcasme" i és capaç de treure a la llum "totes les vergonyes i ridiculeses" del món de la política i de les persones que s'hi dediquen.
Segons indica, és una comèdia cítica i molt àcida, però recalca que hi ha dues maneres de criticar: la que es fa amb ganes de destruir i la que es realitza amb la intenció de construir, de millorar. "És com quan es renya a un fill des de l'amor més profund" amb l'objectiu de que posant el dit a l'error pugui millorar.
Folk pensa que Madaula fa una crítica afectuosa del món de la política i dels polítics, també dels psiquiatres i de la societat en general, però amb la intenció única de fer pensar i que la gent rigui. Segons assegura, tothom reconeixerà moltes coses en aquesta funció.
El fet que l'autor de l'obra també sigui actor facilita molt la feina dels intèrprets, segons Folk, perquè està escrita amb els ritmes i la intensitat que necessiten i que els ajuden a explicar bé la història. L'actor assegura que Ramon Madaula "se'ns ha destapat com a un autor de primeríssim nivell".
Una metàfora
Abel Folk remarca que l'autor de l'obra ha aconseguit fer una metàfora de l'ésser humà que fa coses i que com "qualsevol persona que fa coses viu moments de risc que poden arribar a provocar situacions d'un cert pànic, d'un cert estrès, que fan aflorar tots els temors i inseguretats que tenim". Per superar-les, destaca, cal acceptar-nos tal com som i tirar endavant.
L'electe va començar la seva trajectòria la temporada passada amb Ramon Madaula en el paper de psiquiatre. Abel Folk va prendre el relleu quan Madaula ho va haver de deixar. Aquest fet no ha suposat cap pes afegit en la seva interpretació, tot el contrari, representa "un orgull" i va recollir el testimoni "amb molt de respecte per la feina que ell va fer anteriorment".
Les entrades per veure L'electe es poden comprar a les taquilles de l'Ateneu o bé a través d'internet www.cerdanyola.cat/teatreateneu