L'EMD fa passos elevats per protegir l'esquirol, icona de Bellaterra
16 de gener de 2017 a les 13:10L’animal apareix a l’escut; té estàtua a plaça principal; ha donat nom a una revista… l’esquirol és un dels símbols de Bellaterra i l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) ha decidit protegir aquest rosegador amb la instal·lació de dos passos elevats en un punt negre on havien detectat nombrosos atropellaments: el revolt de la Font de la Bonaigua.
Audios
16-01-2017 Josep Lascurain
Els animals van a beure i alimentar-se a la font i per aconseguir-ho han de creuar la carretera BV1414, que enllaça Bellaterra amb Sant Cugat, una via per on passen 6.611 vehicles cada dia feiner –amb hora punta coincident amb el moment en què aquests rosegadors abandonen el niu per anar a buscar aliments-.
La vocal de Medi Ambient de l’EMD, Helena Figuerola, destaca que havien detectat molts atropellaments en aquest indret, fet que va augmentar la seva preocupació per assolir una bona convivència amb l’animal icona de Bellaterra, tal i com remarca el president de l'entitat, Ramon Andreu, que subratlla el simbolisme d'aquest animal entre el veïnat.
La solució la va donar el biòleg Josep Lascurain: construir dos passos entre arbres, elevats -a 15 metres del terra- fets amb corda de fibra sintètica i travesses de fusta i distanciats entre si 70 metres. Dues menjadores se situen en els arbres per dirigir els esquirols cap a la passarel·la i unes càmeres que detecten el moviment confirmen l’ús de la solució pels animals. El pas, a més, contempla requisits de seguretat viària.
Pioners a Europa
Lascurain, responsable de la Consultora Serveis Globals Medi Ambientals i expert en connectors biològics que ha estudiat per exemple la Via Verda Collserola-Sant Llorenç, destaca que aquesta iniciativa és pionera a Europa, eficient i econòmicament viable. L’estudi, diagnosi i instal·lació de les passarel·les ha tingut un cost de 6.000 euros, que es veuria reduït en cas de realitzar-lo en altres indrets, cosa de la que es mostra segur Lascurai, ja que assegura que la iniciativa és exportable a altres territoris metropolitans.
Ara l’EMD es planteja instal·lar més passos en altres espais i col·locar més menjadores amb l’objectiu que augmenti la població d’esquirol roig típica de la zona, un animal que és indicador de bona salut del bosc, en aquest cas un bosc madur, amb arbres alts, i ben estructurat però fragmentat. Un bosc que el biòleg considera molt complicat de connectar amb Collserola, però on veu factible la comunicació biològica amb la serra de Galliners i des d'aquí a Sant Llorenç del Munt per evitar l'aïllament de la població d'esquirols i que es creïn subespècies.
Els passos es van col·locar al mes de setembre i des d’aleshores no s’ha tornat a trobar cap esquirol atropellat en aquest punt del revolt de la Font de la Bonaigua.