Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • L’Empíric, el festival que uneix ciència i literatura per bastir una societat mé...
L’Empíric, el festival que uneix ciència i literatura per bastir una societat més completa, comença a caminar

L’Empíric, el festival que uneix ciència i literatura per bastir una societat més completa, comença a caminar

10 de novembre de 2022 a les 11:40

El comissari d’Empíric, Festival de Ciència i Literatura, Salvador Macip, destaca la importància de recuperar els vasos comunicants entre aquestes dues parts essencials del coneixement per construir una societat més completa, justa i avançada. L’Empíric s’obre aquest dissabte, 12 de novembre, al Sincrotró Alba i es celebrarà a Cerdanyola fins el dia 19.

El comissari d’Empíric, Festival de Ciència i Literatura, Salvador Macip, destaca la importància de recuperar els vasos comunicants entre aquestes dues parts essencials del coneixement per construir una societat més completa, justa i avançada. 

La primera edició d'Empíric arrencarà aquest 12 de novembre a les 18 hores al Sincrotró de Cerdanyola amb l’objectiu de tirar per terra el “mur artificial” que s’ha aixecat entre dues de les parts essencials del coneixement humà que són elements bàsics de qualsevol societat: la ciència i la literatura.

Recuperar vasos comunicants

Salvador Macip, escriptor, investigador i divulgador científic, explica que ciència i literatura son dues disciplines que encara estan “massa separades, quan havien treballat juntes històricament”. El comissari de l’Empíric apunta que  s’han anat separant a partir del segle XX a mida que els científics “anaven especialitzant-se i es tancaven més en el seu món”. Ara, subratlla Macip, hi ha molts científics i humanistes que fan “campanya per recuperar els vasos comunicants si volem una societat completa, que avanci, sigui més justa i que utilitzi la ciència per millorar”. El comissari del festival explica que “necessitem que aquestes dues parts es parlin i l’Empíric és l’exemple d’això”.

Escriptors que fan ciència, científics que escriuen

La jornada inaugural d’aquest 12 de novembre comptarà també amb dues taules rodones sobre ciència i literatura com dues cares de la mateixa moneda i sobre les xarxes socials amb el títol “Promeses i perills d’internet” amb la participació d’autors com Belén Gopegui o Martí Domínguez -que acaba de guanyar el premi Proa amb Mater, una distòpia que reflexiona sobre la maternitat- i científics com la directora del Sincrotró Caterina Biscari.

Fins el 19 de novembre es realitzaran xerrades, tallers o espectacles de narració que comptaran amb la participació  d’autors i científics com Helena Guilera, que presentarà la seva novel·la L’escuma en un Cafè amb lletres on es parlarà de salut mental; l’astrònom Antonio Bernal parlant de les referències científiques del Quixot; o l’aproximació als clàssics que oferirà Carme Riera, entre altres iniciatives.

Els convidats al festival són, majoritàriament, “gent que té un peu a cada banda i parla el llenguatge dels dos mons” de manera natural i enriquidora. En aquest sentit, Macip remarca que l’Empíric m ha nascut amb vocació de continuïtat i aquesta participació de científics que escriuen i humanistes interessats en la ciència cada cop li semblarà més normal a la gent. Així, ja hi ha pensats alguns dels convidats rellevants, també internacionals, per portar en les pròximes edicions.

Macip creu que els científics haurien de potenciar més l’habilitat de comunicar i interaccionar amb la societat ja que “la ciència no treballa en el buit, treballa per a la societat”. Així, afegeix, el que fa la ciència “és respondre preguntes i obrir camins, i ha d’aprendre a comunicar amb la gent que paga les factures, que ens demana que fem una sèrie d’avenços”. Per a Macip, la comunicació és essencial per a un retorn social efectiu de la ciència i per això calen més divulgadors que facin aquest pas i és important que institucions com el Sincrotró expliquin la importància de la seva tasca com ho fan.

De fet, Salvador Macip, catedràtic de medicina molecular a la Universitat de Leicester  i d’Estudis de la Salut a la Universitat Oberta de Catalunya i també autor de contes i novel·les com Plàstic, Revolucionaris o El joc de Déu, explica que la seva aproximació a l’escriptura té molts elements científics ja que utilitza mètodes semblants en les dues disciplines. Macip apunta que l’estructura mental d’un científic aporta una òptica característica a l’hora d’enfrontar-se a una història perquè tant la ciència com la literatura demanen una gran capacitat d’observació.

Cerdanyola, escenari ideal

La inauguració serà al Sincrotró però els escenaris de l’Empíric seran diversos espais de la ciutat, des de UAB o el Parc Tecnològic del Vallès al Centre d’Educació Ambiental Can Coll, el Museu d’Art de Cerdanyola o la Biblioteca Central. El comissari de l’Empíric ressalta que vol ser un “festival deslocalitzat, que no tingui una sola seu i per això es fa a Cerdanyola, una ciutat única en aquets sentit perquè té una connexió entre ciència i lletres molt ben treballada”.

.........................................................................................................

Entrevista amb Salvador Macip a Cerdanyola Ràdio (105.3 FM)