Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • L’Empíric fa una crida a la reconciliació necessària entre ciència i humanitats...
L’Empíric fa una crida a la reconciliació necessària entre ciència i humanitats com a pilars del coneixement humà

L’Empíric fa una crida a la reconciliació necessària entre ciència i humanitats com a pilars del coneixement humà

14 de novembre de 2022 a les 12:07

L’Empíric, el Festival de ciència i literatura, ha començat les seves activitats amb una jornada inaugural celebrada dissabte al Sincrotró Alba on es va destacar la necessitat de recuperar els vincles i lligams estrets entre dues vessants del coneixement humà que és imprescindible que col·laborin per seguir avançant com a societat: la ciència i les humanitats.

Durant la inauguració, Joan Gómez, director general de Recerca de la Generalitat i professor de filologia clàssica a la UAB, destaca l’èxit brutal de l’empíric perquè és “una gran troballa, una gran manifestació de la ciència ciutadana”. Gómez recorda ciència i literatura són paraules que tenen l’origen en les llengües clàssiques llatí i grec i que les dues estan relacionades amb el saber i l’aprenentatge i per això és tan important reunir-les en aquest festival-

En aquest sentit incidia també la directora del Sincrotró Alba, Caterina Biscari, insistint en la necessitat de diàleg entre ciència i humanitats per millorar la societat. L’escenari de l’acte d’inauguració de l’Empíric va ser l’interior del Sincrotró, “un instrument que serveix per resoldre els reptes de la societat” va destacar la seva directora, Caterina Biscari, que afegia que al Sincrotró s’investiguen des de materials, bateries, medicaments o art. Biscari també va referir-se al paper d'Alba en una crisi mundial com la que ha provocat el COVID obrint les seves portes en ple confinament per treballar en la investigació de la vacuna o el paper essencial que tenen en la investigació del canvi climàtic.

L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, subratlla la importància de la marca de Ciutat del Coneixement en què els seus equipaments i instal·lacions científiques caminessin de manera col·laborativa amb l’administració i les institucions. L'alcalde ressalta el compromís del seu govern amb “la ciutat del coneixement que és Cerdanyola, un lloc privilegiat que disposa d’una instal·lació puntera tecnològica i científicament com el Sincrotró i la resta d’agents estratègics com la UAB, centres d’investigació, Parc Tecnològic, Eurecat...”. A més, l’alcalde es va referir a la complicitat entre administracions per impulsar la futura ampliació del Sincrotró”, la posada en marxa d’Alba 2, que, indica, suposarà un nou pas en aquest camí que, assegura, l’omple d’orgull com a cerdanyolenc:

El comissari de l’Empíric, Salvador Macip, assegura que l’objectiu del festival és optimista i revolucionari: “enderrocar murs i construir ponts”. Macip lamenta que el sistema educatiu separi massa aviat la ciència i les humanitats que formen part de la cultura humana per igual i són necessàries per avançar.

Fins el 19 de novembre es realitzaran xerrades, tallers o espectacles de narració que comptaran amb la participació  d’autors i científics com Helena Guilera, que presentarà la seva novel·la L’escuma en un Cafè amb lletres on es parlarà de salut mental; l’astrònom Antonio Bernal parlant de les referències científiques del Quixot; o l’aproximació als clàssics que oferirà Carme Riera, entre altres iniciatives.