Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Les antenes de telefonia mòbil continuen sent tema de debat i preocupació
Les antenes de telefonia mòbil continuen sent tema de debat i preocupació

Les antenes de telefonia mòbil continuen sent tema de debat i preocupació

8 de març de 2016 a les 11:52

L’Associació de Veïns del Turó organitza una xerrada a Les Fontetes per parlar de la problemàtica de les antenes de telefonia mòbil, crear consciència entre la població i demanar suport en totes aquelles futures accions per aconseguir seguretat sanitària davant la presència d’aquestes intal·lacions.

Audios

08-03-2016 Miquel López

Per començar, una de les integrants de l’Associació de Veïns del Turó, Pilar Álvarez, va aclarir que no estan contra el mòbil, però sí són contraris a la instal·lació caòtica d’antenes.

Álvarez va recordar que ara fa 9 mesos, veïns del Turó van observar com una operadora estava realitzant treballs d’instal·lació d’una antena a tan sols 20 metres d’una escola bressol. Un fet absolutament inacceptable pels veïns, ja que la distància recomanada per metges i experts en el tema entre un equip base i un equipament sensible ha de ser de 400 metres. Davant aquest fet, l’associació de veïns va començar tot un seguit d’actuacions, informant als veïns i mobilitzant-los.

Per tot això, explica, han fet diferents accions, com ara: protestes públiques davant l’antena, contactes amb l’equip de govern, una reunió amb el Síndic de Greuges, reunions constants amb l’operadora Vodafone, recollida de signatures, així com contactes amb d’altres poblacions, entitats i associacions de veïns de Cerdanyola.

Pilar Álvarez també explica que les antenes són emissors i receptors de trucades i desprenen ones magnètiques. El problema d’aquestes antenes està en la radiació emesa i la continua exposició i els símptomes més immediats  per a la salut són: mal de cap, insomni, nerviosisme, manca de concentració i, a curt termini, infertilitat, leucèmia, tumors cerebrals i oculars.

De la seva banda, Miquel López, explica que la llei espanyola de telecomunicacions de 2014 dóna totes les facilitats a les operadores i, per contra, no intenta fer compatibles salut i telefonia mòbil. I d’altra banda, si es compara aquesta llei amb d’altres d’àmbit europeu, es veu que l’espanyola és molt més permissiva i laxa.

López també esmenta la importància de la resolució 1815 del Consell d’Europa, que recomana els principis de prevenció i unes emissions el més inferiors possibles per satisfer les necessitats de la població, però sempre sota un control, així com una aplicació de les tecnologies més segures i menys agressives.

Quant al paper dels ajuntaments en aquesta problemàtica, López destaca la resolució d’una moció en el plenari cerdanyolenc contra l’actual llei de telecomunicacions, però també destaca la poca incidència que aquestes institucions tenen perquè la llei no els dóna competències.

Per tot això, demana als veïns un paper actiu contra aquestes instal·lacions i proposa crear un model municipal de telecomunicacions on es revisin en un mapa les antenes i, en cas necessari, canviar la seva localització.