Les cares d'una guerra no tan llunyana
6 de juny de 2011 a les 0:00Marc Padró i David Fontanals han presentat a Cerdanyola el seu DVD-llibre Les cares de la guerra, guanyador del premi d'investigació local El fil de la memòria, atorgat per l'editorial ripolletenca EMA Publicacions.
Aquest volum es compon d’un documental, el recull audiovisual de les entrevistes als testimonis i un llibre il·lustrat amb nombroses fotografies inèdites sobre un període que va de II República i la guerra civil a la repressió franquista a Ripollet. Els autors, David Fontanals i Marc Padró, són membres de l’associació Cultura i Memòria Antifeixista Mai Més! I destaquen el seu objectiu de complementar la informació historiogràfica ja publicada.
Així, Padró indica que els testimonis obren un fil nou que s'ha de contrastar amb dades històriques i que acaben provocant la sorpresa d'una "veritat més sòlida" sobre un règim que els autors qualifiquen de "sinistre". Els autors han detectat al parlar amb persones perquè fossin testimonis al llibre que encara hi ha por a parlar de la guerra i el franquisme.
La voluntat de trencar aquest silenci, de superar la por, ha estat l’objectiu del treball de David Fontanals i Marc Padró. Durant més de dos anys, s’han enregistrat testimonis de la guerra civil i la postguerra a Ripollet i amb ells s’ha elaborat un documental que ocupa el primer DVD de Les cares de la guerra. El documental explica la vida quotidiana a Ripollet des de la II República als primers anys de la postguerra.
Però hi ha més testimonis, són les persones que van arribar a Ripollet més tard, que van viure la guerra i la postguerra en els seus pobles i ciutats d’origen (alguns d’ells en zona franquista, a diferència de Catalunya). Totes aquestes vivències estan recollides en un segon DVD.
Pel que fa al llibre en si, un document escrit recull testimonis sobre l’educació, el violent període revolucionari que va seguir l’alçament militar del 18 de juliol de 1936, la lleva del biberó, les denúncies recollides a l’Informe de la Causa General oberta pel franquisme o l’estraperlo. El conjunt és un document audiovisual amb més de 5 hores de gravació i un text escrit que recull també imatges i documents encara no publicats a Ripollet i on hi ha testimonis de persones nascudes a Cerdanyola o amb gran vinculació amb la nostra ciutat.