Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Les Dames de Cerdanyola continuen rentant-se la cara
Les Dames de Cerdanyola continuen rentant-se la cara

Les Dames de Cerdanyola continuen rentant-se la cara

12 de febrer de 2014 a les 14:02

Al cor del barceloní barri de Gràcia es fan els últims treballs de restauració de Les Dames de Cerdanyola, atribuïts al vitraller alsacià Ludwig Dietrich von Bearn, que presideixen el Museu d'Art de Cerdanyola (MAC-Can Domènech) i que han esdevingut una de les icones de la ciutat.

J.M.Bonet era l'avi. Dóna el seu nom al taller, que treballa des de 1923. Josep Maria va donar pas al seu fill Xavier. Els néts ja estan al davant: Jordi i Luard. Al seu interior, darrera la recepció asèptica, et trobes el món de l'artesania. Al taller fa olor a cola, hi ha quatre bancs de treball de fusta i, al fons, una segona sala amb més bancs de fusta on es fan altres feines de restauració, però també de creació. Avui estan creant un dels vitralls de l'absis de la Sagrada Família. També han treballat a la catedral de La Seu d'Urgell. I al Palau de Justícia de Barcelona. Per posar algun exemple. Centenars de calaixos guarden milers de referències amb vidres de tots colors, de tot tipus.

Luard, també pintor, treballa sobre un dels vitralls modernistes de Cerdanyola. Les Dames dels cignes estan a prop de tornar a casa; però encara no. Avui, davant la càmera del Miquel Olivé que prepara un vídeo sobre la restauració per a l'Ajuntament de Cerdanyola, Luard millora alguna de les soldadures de la xarxa de plom que aguanten els vidres i estructuren el dibuix. Millors i més polides que les prèviament existents. I neteja amb cura els vidres del plafó. Després el muntaran al seu reixat. Això si, ja no hi ha massilla. Els han collat millor amb travesseres metàliques per la part del darrera. Guanya en seguretat i també en estètica.
 
Tríptic amb més de 100 anys d'història
 
El tríptic de Les Dames de Cerdanyola compta amb tres plafons de grans dimensions (235 x 195 cm) que representen dues escenes. El plafó situat en un dels laterals s'ha anomenat Dames del gronxador. I els dos plafons frontals, que se situen en un mateix escenari interromput pel pilar de la façana, les Dames del llac o Dames dels cignes i les Dames de les tulipes. Al primer les dues figures femenines estan a dalt d'una barca envoltada de cignes, i al segon, les dames recullen flors a la vora del llac. És aquest llac el que remulla ara el taller gracienc dels Bonet.
 
En breu, però, tornaran al seu lloc després d'una restauració que és possible per la col·laboració de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya amb l'Ajuntament de Cerdanyola. La seva casa és un edifici al que van arribar cap al 1910 per a la que era residència d'Evarist López, que s’havia reformant sota la direcció de l’arquitecte Eduard Maria Balcells Buïgas. Originalment, els vitralls, Bé Cultural d'Interès Nacional, estaven instal·lats al saló de la casa; una Villa López que abans havia estat el Teatre Casino de Cerdanyola i després, a partir de 1961, va acollir els laboratoris farmacèutics Domènech, els del “lápiz termosán”. A la dècada dels 90, l'edifici passa a mans municipals. Però els vitralls no hi eren. Després de llargues negociacions per a la seva adquisició arriben a punt de la inauguració del MAC i des del 2009 són la imatge del Museu d'Art de la ciutat.

Galeria d'imatges