Les Dames de Cerdanyola tornen al MAC per quedar-se un segle més
14 de març de 2014 a les 14:03Els vitralls del Museu d'Art de Cerdanyola (MAC-Can Domènech), que popularment es coneixen com Les Dames de Cerdanyola i que han esdevingut un autèntic simbol de la ciutat, tornen a exhibir-se després d'un procés de restauració per subsanar les deficiències detectades després de més d'un segle d'existència.
Jordi Bonet, principal restaurador, destaca que hi havia curvatures als plafons, reparacions provisionals de peces trencades com a solucions d'emergència que eren inadequades, alteracions a les pintures, una instal.lació precària del marc i fixacions de reforços trencades.
La millora de l'estructura de plom que aguanta els vitralls, realitzada amb un material fatigat amb el pas dels anys, ha estat la principal actuació, al temps que s'han modificat els marcs originals a base de substituir la massilla perimètrica per llistons fixats amb cargols. D’aquesta manera les tasques de conservació dels vitralls resultaran molt més senzilles i la manipulació dels plafons suposarà riscos molt menors. A més, la neteja dels vidres, amb un treball delicat, laboriós i pacient per no perjudicar la pintura, ha fet guanyar llum i color l'obra.
La restauració ha permès també fer alguna descoberta. Així una de les Dames dels cignes sembla repintada, potser pel mateix Dietrich.
Complicitat institucional
La presentació dels vitralls ha comptat amb la participació de l’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, la regidora de Cultura, Montserrat Montiel, la coordinadora Cultura de la Diputació de Barcelona, Marta Alòs, la directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, Àngels Solé.
L'alcaldessa de la ciutat, Carme Carmona, destaca la complicitat institucional per restaurar una obra que és marca de Cerdanyola, però també del modernisme de la comarca i del conjunt de Catalunya. En aquest sentit, la regidora de Cultura, Montserrat Montiel, indica que els vitralls han esdevingut autèntica referència identitària per a la ciutadania de Cerdanyola i la satisfacció que hagin tornat al MAC-Can Domènech en "bon estat de salut per 100 anys més". Montiel ha anunciat un nou servei amb informació sobre els vitralls a través de codi QR.
Des de la Generalitat, Solè indica que el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya ha col.laborat de forma habitual amb l'Ajuntament amb restauracions prèvies de quadres del MAC, obres de Togores o Vila Puig, per exemple, però també de material del Museu i Poblat ibèric de ca n'Oliver.
Per la seva banda, la coordinadora de Cultura de la Diputació, Marta Alòs, manifesta l'aposta del seu equip per servir a la ciutadania i a la cultura perquè "sense cultura no hi ha llibertat ni democràcia i servint la cultura serveixes el país". Alòs indica que la pròpia ciutadania de Cerdanyola va salvar els vitralls quan va impulsar la campanya per protegir l'edifici de Can Domènech als anys 90 amb el col.lectiu Cerdanyola Viva.