Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Les dones també fan la història dels Països Catalans
Les dones també fan la història dels Països Catalans

Les dones també fan la història dels Països Catalans

8 de gener de 2007 a les 0:00

L'editorial Eumo ha publicat 'Catalanes del segle XX' dins la col·lecció Capsa de Pandora, amb l’objectiu de visualitzar el paper de les dones a la nostra societat.

El volum, dirigit per la professora de la Universitat de Vic Pilar Godayol, presenta una relació, per àmbits professionals (cultura, idees, ciència...), de les catalanes més destacades del segle XX, nascudes abans del 1950. El llibre té el propòsit d'establir un estat de la qüestió del segle XX i obrir camí en la història biogràfica femenina en llengua catalana.

El contingut del volum parteix del grup de recerca Estudis de Gènere: Dona i Societat de la Universitat de Vic, que des del 2002 fa un buidatge biogràfic d'aquestes dones. Actualment conté més de tres mil entrades.

Noms vinculats a la ciutat
Al llibre hi apareixen noms com el de l’escriptora Caterina Albert o la política Frederica Montseny, amb una vinculació coneguda amb Cerdanyola del Vallès. No són les úniques dones amb vinculacions locals. El món de la ciència i la docència aporta noms com el d’Edelmira Domènech, Catedràtica de Psicologia infantil i de l’adolescència a la Facultat de Psicologia de la UAB i Creu Casas, primera catedràtica de Botànica de la UAB, de la qual n’és professora emèrita.
L’apartat del teatre presenta, entre d’altres, el nom de l’actriu Mary Santpere. Una professional de l’escena clienta habitual de Can Ramonet, un establiment hostaler de la ciutat ubicat als quatre cantons. La Santpere era una fan dels peus de porc que hi guisaven, en aquest local avui en dia desaparegut.

El llibre, editat per Eumo, presenta dades biogràfiques de fins a dues-centes vint dones: actrius, bibliotecàries, científiques, compositores, intèrprets, mestres, narradores, dramaturgues, esportistes, il·lustradores i ceramistes, polítiques, periodistes, escultores i pintores, poetesses, i traductores.

Els capítols han estat escrits per Eva Espasa, Montserrat Comas, Teresa Júlio, Clara Sanmartí, Antoni Tort, Francesca Bartrina, Gemma Redorta, Carme Sanmartí, Montse Martín, Lluïsa Cotoner, Joan Solà i Pilar Godayol.

Visibilitzar les dones
Pilar Godayol, en la presentació del llibre, n'explica els propòsits: 'El segle XX ha estat un segle en què les dones catalanes han sofert molts canvis i contradiccions, des d'aconseguir el dret de vot fins a incorporar-se plenament en el mercat laboral, passant per la difícil compatibilització de la jornada de treball amb la labor que sempre han assumit de la cura de les criatures i de la gent gran. Un segle que no les ha 'marcit', perquè són supervivents, però que les ha invisibilitzat. És ínfim el percentatge de dones de totes les especialitats que apareixen en els diccionaris, les enciclopèdies, els llibres de text o els llibres d'història de l'art, la ciència, l'esport, la filosofia, la literatura, el teatre... (...) Cal, doncs, començar una labor de recuperació de la memòria femenina, rescatar de l'oblit les nostres àvies, les nostres mares i les nostres germanes, per tal de construir una genealogia femenina en català (no una genealogia de la malentesa cultura patriarcal que inclogui algunes dones adoptades) i, d'aquesta manera, visibilitzar la història de les dones als Països Catalans'.