Les families demanen més i millors serveis d'atenció a la infància de 0 a 6 anys
21 de març de 2007 a les 0:00
Cerdanyola necessita un Pla d’Infància Municipal, el primer pas del qual seria la creació d’una Comissió d’Infància dins el Consell Escolar Municipal. Aquesta seria una de les conclusions principals de l’estudi d’atenció a la petita infància que ahir presentaven parcialment la mestra d’educació infantil María Luisa Martín i la professora de la Facultat de Ciències de l’Educació de la UAB Montserrat Anton a la cloenda de la vintena edició de les Jornades de Participació de Mares i Pares a l'Escola.
Montserrat Anton i María Luisa Martín exposaven principalment les dades recollides entre les famílies d’un estudi sobre l’atenció a la petita infància, de 0 a 6 anys, elaborat amb la participació de responsables i tècnics municipals, centres educatius i lúdics i professionals de l’educació i el lleure. Les ponents explicaven especialment les aportacions recollides en enquestes realitzades a 524 mares i pares d’alumnes amb un perfil tipus que representa una mare de 35 a 40 anys, que no treballa o ho fa a temps parcial i que té una família amb 2 fills.
Segons aquestes dades, les mares dediquen més del doble d’hores que els pares a l’atenció als fills en aspectes de la vida quotidiana i tots dos coincideixen en què voldrien fer més activitats amb altres famílies. Els principals dubtes que tenen en relació a l’educació dels fills són sobre aspectes de comportament, resolució de conflictes i posar pautes i normes d’actuació.
Pel que fa als serveis, les famílies fan un seguit de suggeriments de millora com posar preus més assequibles, més sensibilitat de l’Administració, augmentar el personal d’atenció, més transport urbà, augmentar el número de serveis i la informació sobre ells o l’establiment de més ajuts i prestacions.
Pel que fa als serveis que o no s’ofereixen o són insuficients, les enquestes indiquen que les famílies volen més escoles-bressol públiques i més serveis culturals com biblioteques, espectacles infantils, centres d’idiomes o espais on puguin conviure gent gran i nens. També es demanen mesures de conciliació de vida laboral i familiar com canguratge, millor transport urbà i més formació familiar.
En relació als serveis ja existents, les propostes aborden qüestions com serveis lúdico-culturals per la infància, la creació d’un teixit públic d’atenció familiar, un personal més qualificat amb atenció personalitzada o uns preus més ajustats.
L’estudi recull algunes propostes d’actuació amb espais de trobada espontània –a centres educatius, sanitaris i parcs i jardins o l’habilitació de zones al carrer en dies festius-, de trobada organitzada –activitats culturals, ecològiques o esportives, per exemple-, i espais d’orientació psicopedagògica i de formació–com tertúlies, xerrades, programes de ràdio o cursets i tallers-.
A tall de conclusions, l’estudi planteja la creació d’un Pla d’Infància Municipal que disseny i coordini totes les activitats i serveis per a la petita infància i que tindria com a primer pas la creació d’una Comissió d’Infància al Consell Escolar Municipal per conèixer la realitat de la infància a la ciutat, posar les bases d’un treball en xarxa, recollir les necessitats emergents i proposar iniciatives de millora de la vida dels nens i les famílies.
Voluntat política
Montserrat Anton, professora de la Facultat de Ciència de l’Educació de la UAB, indica que hi ha diversos models d’atenció a la infància que podrien aplicar-se a Cerdanyola. Segons Anton, l’Ajuntament té voluntat política per iniciar aquest camí en una ciutat que té una bona atenció de 3 a 6 anys però molt precària en 0 a 3 anys.
La regidora d’Educació, Montserrat Puig, afirma que hi ha el compromís municipal de continuar aquest camí cap a la creació del Pla d’Infància després que s’encarregués l’elaboració d’aquest estudi sobre la petita infància al 2004. Puig manifesta que l’estudi obres perspectives més àmplies sobre l’atenció a la infància amb models enriquidors que van més enllà del simple número de places d’escola-bressol.
Puig lamenta que l’agenda política posi a la cua dels pressupostos als col.lectius més febles, com els nens, perquè són els que menys es queixen i demanda un nou impuls a la comunitat educativa per prendre definitivament consciència dels drets dels infants i de l’obligació de l’Administració de prestar serveis.
Les jornades de participació de mares i pares a l’escola es tancaven ahir després de la realització de tres sessions sobre La llibertat i els límits en l’educació infantil i sobre Jugar en família. Les jornades s’han fet a l'escola municipal La Sínia , que enguany compleix 25 anys.