Les Fontetes reclama una reforma integral del barri amb propostes sobre la taula
21 de març de 2019 a les 12:21Representants veïnals i comercials consideren que Les Fontetes porta dècades d’abandonament que requereixen d’actuacions immediates per evitar una degradació creixent. El retorn dels metges a l’ambulatori, la conversió de l’escola de primària en institut-escola o la construcció d’un aparcament soterrat són propostes han compartit amb els partits polítics de la ciutat amb, remarquen, un alt consens.
Audios
21-03-2019 Antonio Castro El barri ha quedat desfassat
21-03-2019 Antoni López Ambulatori
21-03-2019 Antoni López Escola
21-03-2019 A. López i A.Castro Compromís dels partits
L’associació de veïns, els paradistes del mercat, el Gremi d’Hostaleria i representants dels comerciants de Les Fontetes reclamen una actuació integral al barri amb “demandes que són justes perquè totes les reivindicacions són necessàries”, indica Antonio Castro, representant dels hostalers i restauradors. “Tohom sap que Les Fontetes està molt malament i que ha estat abandonada, també els polítics”, afegeix el president de l’associació veïnal, Antoni López, que mostra sorpresa per la incoherència que suposa aquest coneixement i que els governs municipals no hagin actuat en conseqüència.
López remarca però que “ara ens preocupa el futur” i per això des de juliol els diferents col·lectius de residents i professionals que conviuen al barri han treballat en un document amb actuacions que volen que sigui un full de ruta per “recuperar el que va representar Les Fontetes i marcar el camí cap a un futur possible i millor”. López demana millorar els diferents eixos i equipaments del barri “perquè si el mercat, l’escola, l’ambulatori, el comerç... funcionen, el barri funciona”.
Antonio Castro apunta que no hi ha hagut inversions importants a Les Fontetes als últims 40 anys i “el barri ha quedat desfassat”. Ara els fontetencs volen actualitzar la zona. “Cal un barri més amable, amb més il·luminació i on hi hagi un equilibri entre les diferents necessitats, per exemple de voreres més amples i de més aparcament”, indica Castro que destaca la importància d’assolir aquest equilibri entre les reivindicacions veïnals i dels comerciants en una de les zones “on hi ha més locals tancats”. Per obrir aquests comerços i donar servei a la gent, "cal actuar", remarca.
Aparcament
Entre les moltes propostes plantejades al document, alguns elements destaquen especialment. Una d’elles és la construcció d’un aparcament soterrat a la plaça de Velázquez, tocant al mercat, que combini rotació i ús residencial i aprofiti el subterrani ja existent actualment ampliant-lo. Veïns i comerciants insisteixen que l’aparcament pot ser “perfectament rendible” si s’eviten els errors del pàrking del passeig del Pont com el tancament en festius i nits o que no es pugui pagar amb targeta. Julià Puig, president dels paradistes del mercat, apunta que aquest equipament és molt important per a la llotja comercial però suposaria donar impuls a tot el barri, sent impòrtant per als veïns o per a l'ambulatori, per exemple.
La necessitat d’aparcament també està al darrera de la proposta de zona blava tova amb exempció de pagament les dues primeres hores,
Ambulatori
Pel que fa als equipaments, els veïns insisteixen en la reivindicació històrica de tornar a tenir tots els serveis a l’ambulatori recuperant la pediatria, impulsant la geriatria i amb servei de tarda de metges de família. “Les instal·lacions ja estan, només falta el personal”, indiquen, al temps que proposen una redistribució de targes sanitàries al municipi que permeti que els “6.000 habitants de Les Fontetes vagin al seu ambulatori, cosa que acabaria de forma immediata amb les llistes d’espera” al CAP Canaletes.
Escola
Un altre equipament clau per al barri és l’escola pública. Antoni López subratlla que la línia educativa del centre és “espectacular”, però considera que les polítiques de l’administració provoquen que vagi “en caiguda lliure perquè ningú vol anar a aquesta escola”. Els veïns recorden que l’AMPA del centre porta anys denunciant que els nens de Les Fontetes marxen fora del barri a escolaritzar-se i aporten la dada que de 733 infants d’entre 0 i 16 anys del barri només 120 estan escolaritzats a Les Fontetes. “La ràtio entre alumnes del barri i de fora és descontrolada”, indica López, que considera que “s’ha centralitzat” en el centre de Les Fontetes tot el fenomen de la immigració a la ciutat. Els veïns insisteixen amb rotunditat que no estan en contra de la presència de nens d’altres països, però en la mateixa proporció que a la resta d’escoles d’altres barris en base a criteris de proximitat.
La proposta per donar un nou impuls al centre que plantegen veïns i Ampa passa per la seva conversió en institut-escola amb alumnes de 0 a 16 anys des d’educació infantil de primer i segon cicle, primària i secundària.
Compromís dels partits
Veïns i comerciants han exposat aquest document a representants de pràcticament totes les formacions polítiques de la ciutat –per ordre cronològic de reunió, ERC, PSC, C’s, PP, ICV/Podem, JuntsxC i Guanyem- i destaquen el compromís d’abordar el tema en la propera legislatura davant l’alt grau de consens existent. "Hi ha coses que no requereixen inversió i són immediates", apunten, al temps que indiquen que pel que fa a les qüestions que depenen d'altres administracions, "el que han de fer des del govern i l'oposició és posar-se al capdavant" de les reivindicacions del barri.
La creació d’un centre de dia al local comercial buit de la plaça Goya, el trasllat de la llar d’avis d’un centre cívic “a punt del col·lapse” a l’antiga masia de Ca n’Altimira, la creació d’una Estació Central d’autobusos, la recuperació de la figura d’Educador de barri per refermar la integració basada en el respecte a totes les cultures en unes Les Fontetes amb veïns de 60 nacionalitats o la potenciació d’una fiscalitat tova per potenciar la creació o transformació de negocis a sectors on s’hagi detectat carències són altres de les propostes plantejades al full de ruta.