Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Les formacions polítiques auguren un mandat en el que serà difícil governar
Les formacions polítiques auguren un mandat en el que serà difícil governar

Les formacions polítiques auguren un mandat en el que serà difícil governar

21 de desembre de 2015 a les 14:38

Les formacions locals coincideixen en la necessitat d'arribar a acords en una legislatura que no serà de fàcil gestió davant el nou mapa política que s'ha configurat un cop coneguts els resultats de les eleccions a les Corts Generals.

Audios

21-12-2015 Gustavo Arias

21-12-2015 Carme Carmona

21-12-2015 María Valle

21-12-2015 Manuel Buenaño

21-12-2015 Nico Valle

21-12-2015 Miquel Soler

21-12-2015 Jaume Folch

Les candidatures que es presentaven en les Eleccions Generals, celebrades ahir diumenge, auguren un mandat difícil en el que els pactes i el diàleg es fa imprescindible per governar.

En Comú Podem

A Cerdanyola En Comú Podem ha rebut amb molta satisfacció i una certa sorpresa els resultats obtinguts en l'àmbit local ja que s'ha situat com a primera força política; unes dades que el portaveu del grup, Gustavo Arias, considera històriques. Segons Arias, suposen una victòria del canvi a la ciutat i indiquen que el treball per a què les confluències d'esquerres sigui una realitat va pel bon camí.

Des d'En Comú Podem consideren que els resultats a nivell estatal suposen un cop al PP i les polítiques que han destrossat l'Estat del Benestar. Gustavo Arias considera que s'ha aconseguit trencar amb el bipartidisme establert fins ara però el panorama queda molt obert i tot dependrà del diàleg i els possibles pactes que s'estableixin per als quals caldrà una bona dosi de pragmatisme i seriositat.

PSC

Des del PSC, segona força política a Cerdanyola, tot i reconèixer que els resultats obtinguts no són els que esperaven, consideren que al municipi i a Catalunya s'ha consolidat l'espai d'esquerres i les forces independentistes han patit una davallada. La candidata número 9 per Barcelona, l'exalcaldessa Carme Carmona, que finalment no ha aconseguit l'escó com a diputada, ha volgut felicitar a la ciutadania de Cerdanyola per la seva gran participació en aquests comicis i a En Comú Podem pels seus bons resultats. Carmona també ha manifestat que el PSC amb els seus resultats ha contribuït per a què a Espanya hi hagi un canvi.

La també presidenta del PSC local considera que aquesta serà una legislatura de pactes i de diàleg i manifesta que s'ha configurat un mapa polític diferent que obligarà a fer les coses de manera diferent.

Ciutadans

La tercera força política a la ciutat ha estat Ciutadans els quals consideren que s'han mantingut respecte altres eleccions celebrades amb anterioritat i, tenint en compte que en aquests comicis es votava en clau general, valoren satisfactòriament els resultats.

La portaveu del grup municipal de C's a l'Ajuntament de Cerdanyola, María Valle, creu que el treball que s'està fent a nivell local també està donant els seus fruïts.

Pel que fa als resultats generals, Valle els considera satisfactoris però reconeix que les seves expectatives de vot eren superiors i no s'ha aconseguit trencar completament amb el bipartidisme que tan havien criticat.

María Valle interpreta els resultats com el posicionament de la ciutadania cap al centrisme i augura una certa inestabilitat política a causa de les dificultats per arribar a acords.

PP

El president del PP, Manuel Buenaño, es mostra satisfet per l'alta participació registrada a Cerdanyola, de les més elevades de la comarca, però admet que els 3.709 vots obtinguts per la seva formació, un 11'35% dels sufragis, suposa tocar terra en un cicle de constant descens des de les Eleccions Europees.

Malgrat la victòria del PP a l'Estat, Buenaño creu arribat el moment d'oblidar-se de les majories absolutes i treballar els pactes, ja sigui per part del PP per formar govern com a llista més votada o ja sigui per part dels que vulguin desbancar als populars, que requereixen de la unió de cinc forces polítiques, cosa mai vista.

ERC

ERC, amb 3.596 vots que suposen un 11'01% dels sufragis, ha estat la cinquena força a Cerdanyola. El secretari d'Organització d'ERC, Nicolás Valle, es declara satisfet al confirmar la tendència a l'alça que ha viscut ERC a la ciutat en les darreres cites electorals, tot i reconèixer que no són els resultats que volien i que potser cal fer una mica d'autocrítica.

Per altra banda destaca els bons resultats obtinguts a Catalunya, situant-se com a segona força i formant part del discurs central de la política catalana. Nicolás Valle veu amb resignació com molta gent ha apostat per un canvi a l'Estat espanyol però a l'hora de la veritat, tret de l'àmbit dels Països Catalans, Euskal Herria i Madrid, es torna a imposar el PP o el PSOE, partits oposats a qualsevol canvi rellevant i que poden bloquejar qualsevol reforma constitucional.

Democràcia i Llibertat

Miquel Soler, president de CDC, formació que es presentava a les eleccions com Democràcia i Llibertat, creu que els 2.793 vots obtinguts a Cerdanyola, un 8'55% dels sufragis, demostren que malgrat tot han aconseguit resistir les condicions adverses amb les que concorrien a la cita.

Soler diu que vistos els resultats finals de les eleccions, ara toca als partits estatals demostrar si saben pactar o si tenen capacitat d'arribar a acords, precisament allò que fins ara tan es criticava respecte a Catalunya, i són capaços d'establir entre ells el diàleg que durant tan de temps se li ha negat a Catalunya.

UDC

El president d'UDC, Jaume Folch, admet que els 410 vots recollits, un 1'25%, no són ni de lluny els resultats que esperaven i desitjaven, i que ara també s'instal•la a nivell estatal el panorama d'incertesa i inestabilitat que ja s'estava vivint a Catalunya.

Folch pensa que els resultats, tot i el triomf del PP, ha posat de manifest les ganes de canvi i renovació de molt gent, que demanen acabar amb les velles maneres de fer política, i que en aquest nou escenari a UDC li toca fer examen de consciència per no quedar definitivament en fora de joc.