Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Les III Jornades Ismael Smith posen de rellevància la vigència d’un artista bene...
Les III Jornades Ismael Smith posen de rellevància la vigència d’un artista beneït pel pas del temps III Jornades Ismael Smith

Les III Jornades Ismael Smith posen de rellevància la vigència d’un artista beneït pel pas del temps

7 de novembre de 2023 a les 8:05

El Museu d’Art de Cerdanyola (MAC) ha acollit les III Jornades Ismael Smith per parlar de la vigència de la seva obra des d’una perspectiva contemporània, remarcant els aspectes que el converteixen en un artista maleït de la seva generació però beneït en l’actualitat.

Les III Jornades Ismael Smith han consistit bàsicament en una sèrie de converses amb diversos especialistes i artistes al voltant de qüestions com llibertat i perspectiva queer, còmic o salut mental i l’art com teràpia. Les jornades també han viscut la inauguració de l’exposició Smith i els monuments fantasma, a càrrec de l’Anna Llimós, sobre els nombrosos projectes públics encarregats a Smith i que no es van acabar realitzant.

Eduard Vallès, doctor en història de l’art per la Universitat de Barcelona i conservador d’art modern i contemporani del Museu Nacional d’Art de Catalunya, recordava que la figura d’Ismael Smith es comença a recuperar i reivindicar al 2005 gràcies al poeta Josep Palau i Fabre, que el va conèixer pels records del seu pare, el pintor i decorador Josep Palau i Oller, i que a través de la Fundació Palau li organitza una exposició i les primeres jornades.

Vallès assegura que Smith és un artista que en els darrers anys ha anat prenent una gran rellevància, de manera que ha passat de ser d’un artista maleït a un artista beneït, “perquè pocs artistes presenten tants registres i perquè sempre deia el que volia dir sense embuts i es pot entendre clarament en clau contemporània”.

Sònia Hernàndez, directora general del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, va dir que les Jornades Ismael Smith presentaven un programa excel·lent, posant de relleu de la gran feina realitzada des del MAC, “un equipament petit que genera una producció d’enorme qualitat fora de l’àmbit de Barcelona”.

La regidora de Museus, Pilar Adell, va destacar que el MAC, amb activitats com les Jornades Ismael Smith, “és un generador de coneixement ciutadà a través del diàleg entre el nostre patrimoni i una societat en continua evolució”.

Les Jornades es van traslladar diumenge 5 de novembre al MNAC amb dues visites d’autor a càrrec de Txema Romero i el cap del Gabinet de Dibuixos i Gravats del MANC, Francesc Quílez. Al final de les visites es va representar la perfomance El ball dels monstres (allò que no es veu), creació de Jayce, ballarí de voguing, estil de ball sorgit a la Nova York dels vuitanta, que a través de la seva creació ret tribut a Smith. Recordar que fins al 31 de desembre es pot visitar al MAC l’exposició Smith i els monuments fantasma.