Les inscripcions per al IX Camí de Justícia queden cobertes el mateix dia de l'obertura
10 de desembre de 2013 a les 14:12Les inscripcions per participar-hi, que estaven limitades a 50 persones en el cas de Cerdanyola, han quedat cobertes aquest mateix matí. L’activitat, organitzada pels Ajuntaments de Sant Cugat i de Cerdanyola, es durà a terme el 20 de desembre.
La IX edició del Camí de Justícia entre Cerdanyola i Sant Cugat seguirà l’itinerari que la nit de Nadal de 1350 van fer Berenguer de Saltells i altres nobles i servidors fins al Monestir de Sant Cugat, on van assassinar l’Abat Biure en plena missa del gall. Al finalitzar la marxa, els participants gaudiran d’un lleuger sopar medieval i de l’obra Pedra i Sang, la qual escenifica uns fets històrics que comparteixen els dos municipis.
L'activitat tindrà lloc el divendres 20 de desembre a partir de les 18.45h i el punt de sortida serà el Museu de Ca n'Ortadó de Cerdanyola.
L'objectiu de l'activitat és divulgar de forma lúdica el que passava al Vallès entre els poderosos durant l’època medieval per controlar homes i terres i donar continuïtat a una de les activitats que s’ha organitzat des de fa nou anys com una manera d’estrènyer els lligams culturals entre Cerdanyola i Sant Cugat, creant complicitat i sinèrgies entre ambdós ajuntaments i museus. De fet, l'activitat l'organitzen els museus de les dues poblacions amb la col·laboració dels Arriers de Cerdanyola, el Club Muntanyenc de Sant Cugat i l'Associació
Amics de Pedra i Sang.
Cal tenir en compte algunes recomanacions per participar en l'itinerari com dur calçat adequat per caminar, roba d’abric, una lot i alguna
cosa per menjar i beure durant el camí
Els fets històrics
Els Saltells eren una família de la petita noblesa de Cerdanyola, documentada des del 960. El 1347, Berenguer de Saltells va cedir els seus béns al monestir de Sant Cugat del Vallès, deixant el seu fill Berenguer, a les hores absent, fora del testament.
Quan Berenguer va retornar, ja mort el pare, inicià un procés judicial per recuperar els béns cedits amb el recolzament del rei Pere III. El 1350, una sentència va obligar el monestir a vendre el que li havia estat donat i a lliurar a l’hereu els 47.340 sous en què es va valorar. La data fixada per al pagament va ser la vigília de Nadal.
El dia s’acostava i l’abat Biure no complia la sentència. La nit de Nadal, Berenguer es va dirigir al monestir i, davant de la negativa de l’abat a pagar, fou assassinat. Però l’assassí no estava sol, l’acompanyaven Bernat Rosseta, germà del batlle de Sabadell, Francesc de Togores, antic veguer de Barcelona, Ramon Vinader, notari i jurista, Antic Farigola i Pere Lletó, masover i procurador del Saltells respectivament, i Galceran “el Negre”, criat de Rosseta i l’únic a qui van poder detenir. Un grup de personatges respectables que evidencien amb la seva participació els conflictes que enfrontaven senyors i feudataris al Vallès, especialment amb el poderós monestir de
Sant Cugat del Vallès.
Un cop comès el crim, Berenguer i els seus companys van anar cap a Sabadell, on tots hi tenien feus i censos, i des d’allà van fugir i mai no se’ls trobà, tot i que sembla que es van refugiar a Foix. La seves propietats foren venudes i la casa dels Saltells destruïda per ordre del rei Pere III.
Més Pedra i sang
Pedra i sang, l'obra de teatre que representa l'assassinat de l'abat Biure al Monestir de Sant Cugat la nit de Nadal del 1350 a mans del noble cerdanyolenc Berenguer de Saltells, es representarà al Camí de Justicia del 20 de desembre, però comptarà amb altres sis representacions obertes al públic en general a la localitat veïna. Pedra i sang es representarà al claustre del Monestir entre el dia de Nadal i el 28 de desembre amb un repertori i un cor renovat. Segons informa Cugat. cat, el dia de Nadal i Sant Esteve, l'obra es representarà a les vuit del vespre. El 27 i el 28 de desembre, el muntatge arribarà amb sessió doble, a dos quarts de vuit i a les deu del vespre.
Les entrades tenen un preu de 15 euros i es poden aconseguir de manera anticipada a la Casa de Cultura de Sant Cugat o bé una hora abans de cada actuació al Museu de la població. Els tiquets inclouen un visita guiada pels espais on van tenir lloc els fets de la mà de l'historiador Domènec Miquel.