Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Les joies històriques de Cerdanyola participen en TANIT, Col·lecció Nacional d’A...
Les joies històriques de Cerdanyola participen en TANIT, Col·lecció Nacional d’Arqueologia

Les joies històriques de Cerdanyola participen en TANIT, Col·lecció Nacional d’Arqueologia

16 de juny de 2022 a les 11:59

El Museu i Poblat Ibèric de ca n’Oliver és un dels 11 museus que formen part de la nova base de dades TANIT, Col·lecció Nacional d’Arqueologia, un projecte col·laboratiu per difondre en línia el patrimoni arqueològic català. TANIT inclou 803 objectes dels 11 museus que integren l’Arqueoxarxa i presenta 1.215 imatges i 104 models 3D d’aquests 11 equipaments.

El Museu i Poblat Ibèric de ca n’Oliver és un dels 11 museus que formen part de la nova base de dades TANIT, Col·lecció Nacional d’Arqueologia (cliqueu per visitar), un projecte col·laboratiu per difondre en línia el patrimoni arqueològic català. TANIT inclou 803 objectes dels 11 museus que integren l’Arqueoxarxa i presenta 1.215 imatges i 104 models 3D d’aquests 11 equipaments.

Entre aquestes peces hi ha seleccionades una cinquantena de Cerdanyola (cliqueu), que inclouen joies patrimonials procedents de jaciments diversos del territori, des del jaciment del calcolític del carrer de París a les sitges de la UAB, des del poblat ibèric del turó de ca n’Oliver al jaciment de can Xercavins. Totes aquestes peces formen part a partir d’ara d’una col·lecció que té previst un creixement global durant l’any vinent amb uns 2.000 nous objectes.

Sel·lecció dels objectes més rellevants del patrimoni arqueològic

El Museu d’Arqueologia de Catalunya i els 11 museus que integren l’Arqueoxarxa, entre ells el Museu d’Història de Cerdanyola, impulsen el projecte de conceptualització d’una base de dades adreçada a la difusió digital dels objectes més rellevants de les col·leccions arqueològiques catalanes. Aquesta base de Dades, TANIT, esdevé així una autèntica col·lecció arqueològica nacional que vol ser un element de difusió bàsic ja que permet, per primer cop, mostrar una selecció dels objectes més rellevants del patrimoni arqueològic català.

El seu disseny incorpora elements intuïtius que faciliten la cerca, i les diferents visualitzacions. La navegació per un objecte arqueològic convida a descobrir-ne de nous a través de les peces relacionades, de manera que afavoreix la interrelació entre els diferents museus de la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya, l'Arqueoxarxa, i el descobriment d’altres col·leccions.

La col·lecció està disponible en tres idiomes (català, castellà i anglès), amb l’objectiu de permetre la fàcil internacionalització del projecte, contribuint a la difusió de la marca Catalunya a partir de la seva riquesa com a territori arqueològic. La plataforma és responsiva i accessible des de diferents dispositius mòbils de manera que la informació està pensada per a compartir fàcilment a les xarxes socials.

La base de dades TANIT. Col·lecció Nacional d’Arqueologia s’ha construït amb un sofware lliure accessible, Omeka S que compleix amb estàndards internacionals. Entre els avantatges d’aquesta plataforma destaca que es poden vincular diferents tipologies documentals als objectes (3D, fotografia històrica, documents, etc.) i, alhora, permet també una fàcil gestió del sistema.

L'Arqueoxarxa

Els 11 museus que integren l’Arqueoxarxa participen d’aquesta iniciativa: Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, el Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, el Museu Comarcal de l'Urgell (Tàrrega), el Museu de la Noguera (Balaguer), el Museu de Guissona, el Museu de Gavà, el Museu de Badalona, el Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver (Cerdanyola del Vallès), el Museu d’Història de Sabadell i el Museu Arqueològic de l’Esquerda (Roda de Ter). L’Arqueoxarxa engloba la col·lecció arqueològica més gran de Catalunya, a través de la qual podem endinsar-nos a la història de Catalunya des de la prehistòria fins a l’època moderna.