Les llàgrimes de Sant Llorenç des de Collserola
13 d'agost de 2014 a les 14:08La llum de la súper lluna i els núvols dificultarà l'observació de la pluja d'estels coneguda com a llàgrimes de Sant Llorenç, i que tindrà la seva màxima activitat aquesta nit, quan s'esperen de l'ordre de cent meteors per hora. Les Nits d’Astronomia que organitza el Parc de Collserola faran aquesta nit, a les 21.30 hores, al Centre d’Informació del Parc, una observació comentada de les populars llàgrimes de Sant Llorenç.
Les populars Perseides, conegudes popularment com les llàgrimes de sant Llorenç, es poden observar des de mitjan juliol fins a final d'agost, però el moment de màxima activitat té lloc la nit matinada del 13 i 14 d’agost. Aquests estels són en realitat petites partícules de pols de diferents mides que van deixant els cometes. Quan un cometa s'apropa a les regions interiors del sistema solar, el seu nucli, format per gel i roques, se sublima per l'acció de la radiació solar i genera les característiques cues de pols i gas. El corrent de partícules resultant es dispersa per l'òrbita del cometa i la Terra la travessa cada any en el seu recorregut al voltant del Sol. És en aquest punt que les partícules de pols, en entrar a gran velocitat en l'atmosfera terrestre, es desintegren, creant els meteors. En el cas de les Perseides, el cometa que causa la pluja d'estels sobre la Terra és el Swift-Tuttle, que gira al voltant del Sol cada 133 anys.
Els estels fugaços es poden observar a ull nu des d'indrets elevats o de platges apartades de nuclis urbans, de contaminació lumínica baixa. La millor manera de gaudir de les llàgrimes de sant Llorenç és a simple vista, sense necessitat de prismàtics ni telescopis. El que importa és que qualsevol punt d'observació tinguin l'horitzó net cap al nord-est i no es vegi afectat per llums brillants. L’observació comentada de les llàgrimes de Sant Llorenç que organitza el Parc de Collserola aquesta nit, a les 21.30 hores, al Centre d’Informació del Parc, té un preu d’inscripció de 5’10€.