Les memòries de Bozzo, la ciència-ficció, l'últim premi sant Jordi i la revelació Busquets tancaran el Cafè amb Lletres 2015
24 de juliol de 2015 a les 9:14Joan Lluís Bozzo i les memòries dels primers anys de Dagoll Dagom, una reflexió col·lectiva sobre la nova ciència-ficció a la literatura, l'últim premi Sant Jordi amb Joan Carreras i la darrera gran irrupció al panorama de les lletres catalanes, Milena Busquets, protagonitzaran el cicle Cafè amb lletres a partir de setembre amb canvi d'escenari: les sessions es faran a la Biblioteca Central.
El director de la companyia teatral Dagoll Dagom, Joan Lluís Bozzo, obrirà el 17 de setembre la nova temporada del Cafè amb lletres de Cerdanyola amb la presentació de Memòries trobades en una furgoneta, llibre que recull els primers èxits de la companyia: No hablaré en clase, Antaviana, La Nit de Sant Joan i Glups.
Les anècdotes d'una companyia que feia muntatges amb un màxim de 9 actors perquè eren els que tenien cabuda a la furgoneta que dóna títol al llibre es combinen amb reflexions sobre els espectacles teatrals nascuts amb vocació d'arribar a tots els públics en unes memòries d'un dels grans puntals de l'escena catalana i estatal dels darrers 40 anys.
Joan Lluís Bozzo, que es va incorporar a Dagoll Dagom al 1978, aborda al llibre el període que va fins el 1985, quan van posar en escena Glups, un musical sobre els còmics del dibuixant francès Gérard Lauzier. Bozzo parla d'aquesta etapa i s'endinsa en temes com els moments de canvis de la Transició, l'ensurt del 23F o la censura del final del Franquisme, però també en els nous llenguatges teatrals, la importància de pertànyer a una companyia o l'aposta pels musicals. Noms com els d'Anna Rosa Cisquella, Miquel Periel, Montse Guallar, Joan Vives, Sisa, Ricard Borràs, Pepe Rubianes, Manuel Vázquez Montalbán o Pere Calders són personatges del llibre.
El director de Dagoll Dagom ja està preparant la segona part d'aquestes memòries que portarà per títol Viatge al centre del musical que s'endinsarà en el record dels espectacles Mikado (1986), Mar i cel (1988) i Flor de Nit (1992).
Reflexionant sobre un gènere
Una taula rodona sobre ciència ficció serà, el 15 d'octubre, la segona de les cites del Cafè amb Lletres. La taula rodona comptarà amb la participació de quatre dels referents d'aquest gènere literari a Catalunya: l'escriptor, editor i informàtic Miquel Barceló, director de la col·lecció Nova, especialitzada en relats i novel·les de ciència-ficció, i autor de llibres com Testimoni de Narom, Ciencia ficción: Guía de lectura o l'antologia Cuentos de ciencia ficción; l'autora especialitzada en el gènere Montserrat Galícia, amb llibres com Somnies estimada? i El darrer manuscrit premiats amb el Premi Joaquim Ruyra o L'habitació de la Barbarà, guardonat amb l'Enric Valor; l'escriptior i editor Antoni Munné-Jordà, autor de la trilogia que conformen les novel·les La paciència del mar, L'única mort i Poso el comptaquilòmetres a zero, guanyador del premi Juli Verne amb Llibre de tot i director de la col·lecció Ciència-ficció de Pagès editors; i Carme Torràs, professora d'investigació a l'Institut de Robòtica, compagina l'escriptura literària amb la recerca científica, amb novel·les com La mutació sentimental, premi Manuel de Pedrolo de ciència-ficció i premi Ictineu.
Premi Sant Jordi 2014
L'àguila negra, la cançó francesa popularitzada per Maria del Mar Bonet, és la banda sonora de la novel·la amb que Joan Carreras ha guanyat el premi Sant Jordi i que presentarà a Cerdanyola el 19 de novembre. La narració és un llibre sobre el pas del temps. El protagonista de la novel·la és Marià Solvell, un dentista barceloní que viu dues històries d’amor i els deutes emotius amb les dues dones que se l'han estimat durant la vida i que ell ha provat d'estimar. La Vaga de Tramvies del 1951, l’atemptat contra Carrero Blanco o la mort al garrot vil de Salvador Puig Antich són l’escenari de fons d'una narració que retrata la gent normal: la novel·la dels que van provar de viure amb entusiasme i plenitud en un país com ells, de tarannà acomodatici.
La revelació de l'any
La darrera irrupció estelar a les lletres catalanes tancarà el Cafè amb Lletres 2015. Milena Busquets presentarà També això passarà el 17 de desembre, una narració autobiogràfica escrita després de la mort de la seva mare, l'editora Esther Tusquets. Commovedora, intensa, emocionant i divertida, També això passarà parla de la pèrdua, l’amor, l’amistat o el sexe en el que ha estat un dels grans èxits literaris de l'any tant en català com en castellà.
Les sessions del Cafè amb Lletres es faran totes a partir de les 19.30 hores, però amb un canvi d'escenari. La sala d'actes del Museu d'Art de Cerdanyola es canvia per la sala Enric Granados de la Biblioteca Central.