Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Les memòries d'en Ramon Poch sobre la guerra surten a la llum
Les memòries d'en Ramon Poch sobre la guerra surten a la llum

Les memòries d'en Ramon Poch sobre la guerra surten a la llum

29 de juny de 2017 a les 11:53

L’Ateneu Republicà de Cerdanyola ha presentat el llibre La Guerra Civil a Cerdanyola (Notes d’un Diari), memòries d'en Ramon Poch, destacat membre de la Unió de Rabassaires i que fora jutge de pau de la població a proposta de l'alcalde Jaume Grau. L'acte va comptar amb la presència de Serafina Poch i Jordi Poch, filla i fill del Ramon Poch, contents i emocionats per recuperar la veu del pare en un lloc on havia passat tantes estones com el Bar Grau.

Audios

29-06-2017 Serafina Poch

29-06-2017 Jordi Poch

La Guerra Civil a Cerdanyola (Notes d’un Diari) recull les vivències d'en Ramon Poch, des de les més quotidianes a les més tràgiques, marcades per la guerra i que el van obligar a fugir a Manresa al rebre amenaces de la FAI. Acabada la guerra es va exiliar a França, fins que amb l'ocupació alemanya va decidir tornar a Cerdanyola, una vegada es va assegurar que no hi havia causes pendents contra ell. Ramon Poch va morir als 49 anys, mentre preparava els papers per marxar a Bolívia i deixar enrere l'Espanya del general Franco.

La filla de Ramon Poch, la prestigiosa pedagoga impulsora de la musicoteràpia per a nens autistes Serafina Poch, va parlar del seu avi carlí, empresonat durant dos anys sense proves i mort al poc de sortir de la presó, obligant al seu pare a deixar l'escola per convertir-se en el cap de família amb només 14 anys. Poch va anar assumint responsabilitats a la Unió de Rabassaires per intentar ajudar d'alguna manera als pagesos del territori, que travessaven dificultats.

Ramon Poch també va tenir un paper destacat en la urbanització de Belleterra, fent de interlocutor amb els propietaris de terres per a la seva venda, i defensant els interessos dels pagesos locals en les negociacions amb la Diputació per adquirir terrenys per ampliar Flor de Maig.

Jordi Poch, fill d'en Ramon Poch, explica que "el llibre està escrit en un estil planer, de lectura clara, que comunica molt bé el que va passar des del seu punt de vista i que permet ajudar a comprendre millor el que va passar a la nostra ciutat en el que van ser un temps molt difícils per a tothom".

L'historiador i professor a l'IES Banús Josep Lluís Negreira, autor de la tesis doctoral Del somni republicà a la barbàrie franquista: Cerdanyola del Vallès (1936 - 1952), va qualificar el llibre de tresor per la seva aproximació humana i real a un temps convuls, que "el fan de lectura obligatòria als centres educatius de la ciutat per poder conèixer de primera mà una part de la nostra història".

Les memòries d'en Ramon Poch han passat molts anys guardades per la família fins que finalment s'han decidit a fer-les públiques a través de la tasca d’edició coordinada pels periodistes Albert Turon, Juan Antonio Hidalgo i Joan Sánchez Braut. L’historiador Josep Lluís Negreira ha escrit el pròleg per posar en context el llibre. La primera tirada de 40 exemplars ja s'ha esgotat i ara es troba a la venda online amb l'opció de descarregar-lo en format electrònic de forma totalment gratuïta.

Galeria d'imatges