Les organitzacions sindicals, a debat
3 de juliol de 2017 a les 12:03La situació actual de les organitzacions sindicals, la necessitat o no de canvi i els reptes de futur ha centrat el darrer debat de la temporada organitzat per MES Cerdanyola a Cal Pintxo amb el secretari comarcal de la UGT, José Luis Fernández, i el representant de CC OO, Lluis Berenguer, com a principals ponents.
Audios
03-07-2017 José Luis Fernández
03-07-2017 Lluís Berenguer
A qui representen i a qui han de representar els sindicats? Quin paper han de tenir en la quarta revolució industrial? En un món globalitzat, com han d'actuar les organitzacions dels treballadors? Aquestes eren algunes de les preguntes amb les que s'iniciava un debat, organitzat per MES Cerdanyola, en el que es va posar de manifest la crisi que pateixen actualment les forces sindicals però, al mateix temps, la necessitat de la seva existència per defensar els drets socials i laborals.
El secretari comarcal d'UGT, José Luis Fernández, explicava que un informe encarregat pel sindicat ha conclòs que els sindicats estan endinsats en una crisi. El sindicalisme de fa 30 anys és molt diferent a l'actual i cada vegada es fa més necessari un canvi per adaptar-se a la nova realitat. Segons Fernández, cal instaurar noves maneres de fer i aconseguir que els sindicats tornin a ser una força de canvi.
Des de la UGT consideren que és important l'autocrítica, cal apropar-se a la societat civil, ser més ofensius i proactius, fer més sociopolítica i treballar per no acabar convertint-se en una assessoria de conflictes esdevenint una veritable eina d'organització dels treballadors.
No obstant això, el president comarcal recorda que a Catalunya les dues organitzacions, UGT i CC OO, tenen 300 mil afiliats, és a dir, un 80% de la representativitat als centres de treball. Són, per a Fernández, organitzacions imprescindibles i el problema és de tots, de tota la societat.
En defensa dels drets de les persones
El representant de CC OO, Lluis Berenguer, també defensa el paper i la funció dels sindicats molt més enllà de la defensa dels drets laborals. Les organitzacions sindicals, afirma Berenguer, responen al dret i la necessitat d'organitzar-se però no només com a treballadors sinó com a persones en defensa dels drets socials i laborals. Cal lluitar per a què tothom tingui un treball, un sou, un habitatge i una vida digna. Tot pivota, segons el representant comarcal de CC OO, al voltant de la paraula dignitat.
Per a Lluis Berenguer és necessari donar a conèixer el que fan els sindicats i totes les iniciatives que posen en marxa com la defensa de les condicions dels pensionistes, l'establiment de la renda mínima garantida, la lluita per la recuperació de la negociació col·lectiva i la defensa d'una sanitat pública de qualitat, la igualtat de gènere o del medi ambient, entre d'altres.
El debat organitzat per MES es tancava amb un torn d'intervencions del públic assistent que, majoritàriament, coincidia en requerir la millora de la comunicació amb la societat civil i fer arribar la lluita als treballadors fent servir també la presència en xarxes socials; la necessitat de redefinir el terme sindicat com a organització de totes les persones davant les desigualtats; i la possibilitat d'instaurar nous models sindicals.