Les paraules extraordinàries de Miquel Desclot
25 de març de 2013 a les 14:03Desclot ha estat el convidat del Cafè amb lletres al MAC-Can Domènech per presentar el seu darrer llibre, "El domador de paraules". L'acte, que ha coincidia amb el Dia Mundial de la Poesia, comptava amb un recital de poemes en diverses llengues a càrrec del Servei Local de Català.
Miquel Desclot assegurava dijous passat a Cerdanyola que els poetes són com els domadors, volen que “les paraules es comportin de manera extraordinària”, emocionant al lector.
El domador de paraules és precisament el títol de la seva darrera publicació; una antologia poètica que reuneix cinc dels seus llibres de poesia infantil, dos d’ells inèdits, i que ha presentat a la ciutat.
A l’igual que el domador de lleons vol aconseguir que els seus animals facin coses extraordinàries, els poetes són, segons Desclot, domadors de paraules que intenten emocionar amb els sons i els significats de les paraules.
Miquel Desclot explica que les paraules són sons i amb els sons es fa música. I aquest és l’objectiu del poeta: fer música amb els sons de les seves paraules, “fent que les paraules ballin ritmes, cantin melodies i toquin instruments”. Amb aquesta música, afegeix l’autor, s’aconsegueix dir alguna cosa diferent a la definició de la paraula en el diccionari, s’aconsegueixen coses extraordinàries.
Autor molt reconegut
El domador de paraules inclou els poemes de llibres tant reconeguts com Més música, mestre!, Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil, però també dues obres inèdites que l’autor ha titulat com El domador de paraules i Com si fóssiu a casa vostra.
La trajectòria de Miquel Desclot com a escriptor de poemes infantils va començar quan alguns dels seus companys, que es dedicaven a l’ensenyament del català durant la dictadura, li van proposar. Després d’un parèntesi, que coincideix amb la seva estada a Anglaterra, torna a Catalunya i recupera el projecte amb el naixement dels seus dos fills.
Desclot defensa la poesia infantil com una poesia que, si està ben feta, hauria d’agradar als adults. També afirma que l’escriptor té el deure de considerar els seus lectors més intel·ligents que ell i, en el cas dels infants, no ha de ser diferent. L’autor creu fermament que l’única diferència entre un lector adult i un infant és l’experiència, no pas la intel·ligència.
El Cafè amb lletres del mes de març es va celebrar el dia 21, coincidint amb el Dia Mundial de la Poesia. Els alumnes del Servei Local de Català van inaugurar l’acte fent lectura de poemes de diversos autors en idiomes molt variats, des de l’àrab fins el xinès o l’italià, entre d’altres.
Només la veu de la poeta tortosina Zoraida Burgos, que s’ha traduït del català a altres llengües per aquest Dia Mundial de la Poesia, va ser un dels títols més repetits entre tots els participants.