Les paraules fan niu a Cerdanyola
25 d'abril de 2013 a les 9:04La Diada de Sant Jordi ha tornat a omplir els carrers i places de Cerdanyola de roses i paraules. I de gent, molta gent disposada a gaudir de la que és la jornada cívica del nostre país.
Sant Jordi 2013 ha programat enguany diversos actes al voltant del món del llibre i adreçats a tots els públics, amb especial cura pels més petits.
Les tertúlies literàries també han tingut la seva presència com a preàmbul de la Diada, oportunitat única per conèixer als autors i la seva feina de primera mà.
Els autors locals també han tingut el seu espai en les llistes de vendes, des d’Albert Puig amb el seu El cançoner de tothom, a d’altres ja habituals com Isidre Grau, Maria Victòria Lovaina, José Arbués, Jaume Cela o Miquel Sánchez, que està treballant sobre les llegendes a Valldaura.
La Diada de Sant Jordi va retre homenatge a les paraules de Josep Maria Espinàs, a qui es va dedicar la Marató de Lectura, paraules viatgeres que tornen a la ciutat per primavera. En aquest sentit, els mitjans de comunicació municipals també van ser presents a la diada amb l'elaboració d'un reportatge sobre la figura de Josep Maria Espinàs que es va projectar en una pantalla al costat de l'escenari d electures de la plaça de Francesc Layret i l'emissió d'un programa a Cerdanyola Ràdio (cliqueu), a més de realitzar una programació en directe a la plaça de l'abat Oliba amb entrevistes a paradistes, entitats, ciutadania, o escriptors locals, entre d'altres.
La plaça de l’Abat Oliba va tornar a ser el centre neuràlgic de la celebració de Sant Jordi a la ciutat.La ciutadania tenia ganes de gaudir d’aquesta jornada i ho va demostrar. Va prendre la plaça matí i tarda i va comprar llibres, roses i altres objectes relacionats amb la diada i que cada vegada tenen més protagonisme com petites mostres d’artesania, o gastronomia.
Satisfacció entre els llibreters
Els llibreters es mostraven satisfets per les vendes de la jornada i és que sembla que, per Sant Jordi, la crisi queda aparcada. Des de la llibreria Casanovas, la seva propietària, Maria Luisa, explicava que el llibre electrònic no ha pres protagonisme al tradicional perquè a Catalunya “tenim molt instaurada la diada de Sant Jordi” i tothom vol celebrar aquesta jornada”. A més, segons indica ”sempre hi ha alternatives per comprar llibres a bon preu”, com per exemple les obres de butxaca.
Els autors més venuts a les parades de la plaça de l’Abat Oliba van ser Ken Follet, Ildefonso Falcones, Jorge Molist i Albert Sánchez Piñol amb la seva obra Victus.
També es mostrava contenta la propietària de la llibreria L’Aranya, Olivia, qui afegia Albert Espinosa a la llista dels més venuts.
L’Olivia explica que les dones són, en un 80%, les que més compren llibres i si els homes els compren ho fan per a les dones.
L’altra protagonista de Sant Jordi és la rosa. Tot i que la tradicional i més venuda és la rosa vermella, en cada diada es poden apreciar noves varietats i noves formes de presentar-les, com és el cas de les que oferien a la Floristeria Casamitjana, amb escorça d’eucaliptus.
Un dels responsables de la parada, Marcel, explica que per conservar les roses el més temps possible és fonamental no deixar-les al sol, tallar la tija transversalment i posar-les en aigua un cop s’arriba a casa.
El fotògraf de Cerdanyola.info, J. R. Urbano, ha recollit les imatges de Sant Jordi en una foto-galeria: cliqueu per veure-la.