Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Les plantes medicinals, remeis del passat per guarir el present
Les plantes medicinals, remeis del passat per guarir el present

Les plantes medicinals, remeis del passat per guarir el present

15 de febrer de 2012 a les 0:00

El Museu de Ca n’Oliver acollirà del 16 de febrer al 15 d’abril l’exposició 'Les plantes medicinals de Catalunya'. Es tracta d’una mostra produïda per l’Obra Social d’Unnim i el Museu dels Volcans (Museu Comarcal de la Garrotxa) que gira al voltant del món de les plantes medicinals i aromàtiques més conegudes. Els visitants hi descobriran les característiques i propietats de les herbes remeieres, els usos tradicionals o les formes de recol·lecció i conservació.

Les plantes són emprades com a medicinals des de fa milers d’anys. Els coneixements seculars que tenien els nostres avantpassats, relacionats amb aquests usos, han arribat fins a nosaltres gràcies a la transmissió oral de pares a fills. És per això que actualment encara s’utilitzen, d’acord amb les propietats medicinals que els atribueix la saviesa popular. Avui en dia els estudis realitzats des de diverses especialitats científiques han permès nombrosos avenços en el coneixement de les plantes i el seu ús com a medicinals. L’exposició permet connectar el passat de les plantes medicinals amb el present i el futur de l’etnobotànica.

L’exposició presenta algunes de les més conegudes a les nostres contrades i també les que tenen més aplicacions medicinals. Per a cadascuna es presenten els noms populars, la part de la planta utilitzada, la forma de preparació i les propietats medicinals atribuïdes en medicina popular. La mostra consta de diferents apartats. S’obre amb una cuina on es mostren les plantes seques, les preparacions casolanes, les receptes, els llibres de plantes medicinals i els utensilis necessaris per a la seva elaboració. En un segon apartat, hi ha 40 plafons amb informació de què entenem per planta medicinal, droga i principi actiu, a més de la seva obtenció, conservació i ús, i les tècniques de preparació de licors medicinals, remeis veterinaris i 30 de les espècies vegetals més conegudes a Catalunya. El tercer àmbit està dedicat a un audiovisual sobre preparacions medicinals populars, i finalment, hi ha un interactiu que recull receptes amb més d’un ingredient, molt útils per a guarir les malalties més comuns.

L’exposició es complementa amb un programa d’activitats on hi ha tallers sobre com tenir un herbari a casa, treballs artístics amb flors i fulles i un itinerari de descoberta per l’entorn de Can Coll sobre les plantes medicinals de Collserola. La cap de Servei d’Educació Ambiental del Parc de Collserola, Isabel Raventós, recordava que "la serra és una gran mostra a cel obert i s'ha d'anar amb molta cura i no sortit a recollir plantes a tort i a dret. Cal tenir un mínim coneixement sobre elles i saber que es poden tenir a casa sense malmetre l'entorn".

Les plantes medicinals han passat de remeis tradicionals a remeis alternatius i estan vivint temps de revifalla, però tal com recomanava la coordinadora del Centre d'Educació Ambiental de Can Coll, Roser Armendares, "mai s’ha de caure en l’automedicació, i exposicions com aquesta permeten tenir un major coneixement sobre el tema molt útil per al propi benestar".

L’alcaldessa de Cerdanyola del Vallès, Carme Carmona, es felicitava per poder comptar amb un espai com el Museu de Ca n’Oliver on poder encabir l’exposició, "un espai que forma part de la serra de Collserola i que permet parlar sobre el nostre entorn i la nostra identitat com a ciutat".

Les activitats paral·leles a l’exposició Plantes medicinals de Catalunya seran el taller Com tenir un herbari viu a casa (25 de febrer a Ca n’Olver), la visita guiada Les plantes medicinals a les masies de Collserola (4 de març a Can Coll), el taller Flors i fulles per a tot (17 de març a Ca n’Oliver) i l’itinerari de descoberta Les plantes medicinals de Collerola (15 d’abril a Can Coll).