Les pluges de la tardor incrementaran les al.lèrgies al pol·len aquesta primavera
20 de març de 2009 a les 0:00Els especialistes calculen que un 25 percent de la població té problemes d’al·lèrgies a causa del pol·len i en aquests moments, a les portes de la primavera, està augmentant l’índex de presència d’aquesta matèria a l’aire. La Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) alerta d’una situació cada vegada més generalitzada i recomana que els afectats previnguin aquesta situació.
La doctora Jordina Belmonte, directora del Laboratori d’Anàlisis Palinològiques a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i coordinadora de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC), explica que la pluja de la tardor ha afavorit la presència de polen i això provocarà un increment de les al.lèrgies en persones que fins ara només ho havien patit de forma lleugera.
El xiprer és una de les espècies que provoca ja aquestes al.lèrgies en aquests moments, però es preveu que la parietàries, el plàtan d’ombra a zones urbanes o les gramínees siguin les que provoquin més problemes en poques setmanes.
La doctora Belmonte recomana a les persones amb problemes d’al·lèrgia que visitin el metge especialista, que es facin les proves per determinar quina és la planta que més els afecta i que tractin d’evitar els llocs amb presència d’aquestes plantes i seguir el tractament farmacològic que els receptin. Altres mesures a tenir en compte són tancar les finestres de casa i obrir-les les hores en que hi hagi menys llum o ventilar bé l’interior.
Els especialistes calculen que al voltant d’un 25 percent de la població pateix problemes d’al·lèrgies que poden provocar constipat, picor als ulls i, en els casos més greus, asma. Una dada curiosa és que aquestes al·lèrgies afecten més a les persones que viuen a nuclis urbans que a les persones que viuen al camp tot i estar més en contacte amb les plantes. Segons la doctora Belmonte, això passa perquè la contaminació atmosfèrica potencia els efectes del pol·len sobre les mucoses. La gent que viu al camp està menys exposada a les al·lèrgies perquè justament per viure en contacte amb les plantes que les generen, l’organisme està més preparat.
La Xarxa Aerobiològica de Catalunya té una pàgina web (lap.uab.cat/aerobiologia) on, entre d’altres informacions, es pot trobar un calendari pol·línic amb l’evolució dels pol·lens al llarg de l’any per ajudar a fer previsions.
La XAC té diverses estacions repartides pel territori català per mesurar els nivells de pol·len existents, una d’elles al campus universitari de Cerdanyola.