Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Les pràctiques funeràries a la prehistòria, una via d'aproximació al nostre pass...
Les pràctiques funeràries a la prehistòria, una via d'aproximació al nostre passat

Les pràctiques funeràries a la prehistòria, una via d'aproximació al nostre passat

16 de setembre de 2016 a les 12:35

L’alcalde de la ciutat, Carles Escolà, i la regidora de Cultura, Helena Solà, van inaugurar ahir vespre, al Museu de Ca n’Oliver, l’exposició “La fi és el principi. Pràctiques funeràries a la Catalunya prehistòrica”. L’exposició romandrà oberta fins al 8 de gener.

Audios

16-09-2016 Josep Manuel Rueda

Una exposició itinerant que, per primera vegada, presenta una síntesi de les pràctiques funeràries a la prehistòria a Catalunya. Aquesta exposició vol ser una via d’aproximació al nostre passat a través de la riquíssima cultura material que ha perviscut de la prehistòria a Catalunya: l’arqueologia de la mort, amb de 300 objectes de 19 museus catalans que resumeixen 20.000 anys de pràctiques funeràries a la prehistòria.

Mònica Borrell, directora del Museu de les Mines de Gavà, explica que, encara que sembli contradictori, el món de la prehistòria és una de les poques vies que tenim per conèixer els nostres avantpassats, perquè la mort, no només parla dels rituals i les creences, sinó que també és un reflex de la vida quotidiana.

De la seva banda, el director del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Josep Manuel Rueda, creu que aquesta és, sens dubte, una de les mostres sobre l’arqueologia funerària més important que mai s’ha muntat al voltant de la mort, amb una compilació d’objectes molt significativa i que abasta des del Paleolític fins pràcticament a l’època ibèrica.

La regidora de Cultura, Helena Solà, es pregunta fins a quin punt les pràctiques funeràries que tenim actualment són bones i planteja que pot ser ens hauríem de qüestionar el model que tenim, per poder viure el dol d’una manera més sana, ja que avui en dia es fa tot ràpid i amagant el fet de la mort. Per tant, amb aquesta exposició hi ha un doble objectiu, d’una banda, conèixer les pràctiques funeràries i, de l’altra, reflexionar què estem fent a hores d’ara i si és possible un altre model millor.

L’alcalde de la ciutat, Carles Escolà, diu que aquesta exposició és una manera més d’aproximar-se per veure el reflex de la vida dels nostres avantpassats i, sobretot, poder aprendre del passat per poder transformar el nostre present i futur.

Finalment, el director del Museu de Cerdanyola, Joan Francès, creu que és tot un privilegi per al museu de la ciutat tenir una exposició d’aquestes característiques. Una col·lecció de ceràmiques que representa una síntesi magnífica de l’edat del Bronze i que amb un cop d’ull es poden veure molts segles d’història.

La fi és el principi és una exposició itinerant, produïda pel Museu de Gavà per al Museu d’Arqueologia de Catalunya, a través de l’Arqueoxarxa, Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya. En l’exposició han col·laborat antropòlegs i arqueòlegs especialistes i aplega més de 300 peces, algunes d’elles no exposades habitualment.

Galeria d'imatges