Les previsions apunten a una primavera dura per als al·lèrgics
13 de març de 2025 a les 12:42Es preveu una primavera de pol·linització intensa i dura per a les persones que tenen al·lèrgies respiratòries.
Les pluges recents i la suavitat en les temperatures afavoreix aquest any que les espècies al·lergògenes alliberin més pòl·lens i espores, segons la previsió que fa la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) de l'ICTA-UAB i del Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia de la UAB (BABVE). Aquest organisme de la UAB posa en avís les persones que pateixen aquestes al·lèrgies.
El pronòstic
Els models meteorològics indiquen que els mesos març, abril i maig siguin lleugerament més càlids de l'habitual i, amb precipitacions normals al març i al maig, però que l'abril sigui més plujós del normal.
Amb aquesta informació, cada any la XAC i la UAB ofereixen el pronòstic dels nivells de pol·len i espores a l'atmosfera a Catalunya per als pròxims mesos.
Segons la investigadora Jordina Belmonte, les pol·linitzacions hivernals, a principis d'any, de xiprer, avellaner, freixe i parietària han sigut importants, han superat les mitjanes que es registren des del 1994, però sense arribar al màxim històric.
• El període de risc d'al·lèrgia ha començat durant gener i es pot estendre fins ben entrat l'abril per al xiprer i fins entrat l'estiu per a la parietària.
• Les pol·linitzacions primaverals d'espècies arbòries --plàtan com a molt al·lergògena, però també salze, pollancre, om, auró, pi, morera, roure-alzina i, més endavant, bedoll, i olivera-- començaran amb normalitat i amb força, i tindran la durada habitual.
• Les pol·linitzacions de primavera-estiu d'espècies herbàcies --parietària i gramínies com a molt al·lergògenes i primerenques, i més endavant també blets, plantatge i artemísia-- començaran amb normalitat i amb força, i presentaran una durada superior a l'habitual.
Les pluges primaverals netegen puntualment l'atmosfera de pòl·lens i espores, però propicien que els pòl·lens d'herbes i les espores de fongs augmentin a continuació i se n'allargui la presència.
Hi ha situacions meteorològiques que poden millorar o agreujar aquestes previsions:
- Episodis de pluja forts i durant les hores de llum: arrossegaran el pol·len, sobretot dels arbres. En el cas de les herbes al·lergògenes, també, però per un temps breu, perquè tornaran a florir i s'allargarà el període de pol·linització.
- Temperatures altes: redueix i escurça la pol·linització, sobretot de les herbes.
- Episodis de vent molt fort: si el vent prové de zones sense o amb poc pol·len o espores -- de mar, per exemple-- reduirà les concentracions o farà canviar el tipus de pol·len i d'espores. Si ve de zones amb pol·len i espores, augmentarà el risc d'al·lèrgia.
Els més abundants a Catalunya
Segons la XAC, els tipus de pol·len al·lergogen més abundants a Catalunya són les cupressàcies --coníferes de la família dels pins-- (22,1 %), el plàtan d'ombra (10,6%), l'olivera (4,8%), la parietària (4,5%), l'avellaner (4,4%), les gramínies (4,2%), el freixe (2,8%), els blets (1,8%) i l'artemísia (1%). Hi ha importants variacions segons les zones geogràfiques i el clima.
Les espores del fong alternària, malgrat la seva significació en al·lèrgia, no són de les més abundants a Catalunya, un 1,9% del total d'espores.
La XAC remarca que també cal parar atenció a altres espècies que sovint no s'inclouen, com ara bedolls, melcoratges, pins, plantatges, pollancres, roures-alzines, verns, i altres que poden incidir localment.
Augmenten les al·lèrgies?
L'al·lèrgia respiratòria és la més freqüent. A Catalunya, prop de dos milions de persones pateixen alguna patologia al·lèrgica respiratòria, i es preveu que la xifra es dupliqui l'any 2050.
Segons estimacions de la Societat Catalana d’Al·lergologia i Immunologia Cínica (SCIC) de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona , el 25% de la població presenta rinitis, amb conjuntivitis al·lèrgica o sense, i fins a un 12% pateix asma al·lèrgica.
L'edat mitjana dels pacients amb rinoconjuntivitis i asma és de 30 i 29 anys, respectivament, sobretot dones, que representen un 55% dels casos.
Les dades mostren dos pics d'incidència de l'asma: un en infants de 5 a 15 anys, i un altre, en adults de 35 a 40 anys.
A més, en 4 de cada 10 casos, l'asma i la rinoconjuntivitis són provocades pel pol·len, que representa la primera causa de rinoconjuntivitis i la segona d'asma.
La detecció precoç és fonamental per evitar la progressió de la rinitis a l'asma i a altres malalties al·lèrgiques associades, com la dermatitis atòpica o l'al·lèrgia alimentària, destaca Gaspar Dalmau, especialista en al·lergologia de l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona i president de la SCAIC. Sobretot en la població pediàtrica, un tractament adequat pot frenar l'anomenada "marxa atòpica", el desencadenament d'altres al·lèrgies.
El desenvolupament i l'agreujament de les malalties al·lèrgiques depenen de factors genètics i ambientals. El canvi climàtic modifica els patrons de pol·linització de moltes plantes, els allarga la durada d'emissió i n'augmenta la concentració a l'aire.
A Catalunya, les condicions climàtiques actuals, amb hiverns suaus i estius cada cop més càlids, afavoreixen la proliferació d'espècies productores de pol·len.