Les trementinaires, dones sàvies
20 de febrer de 2015 a les 13:23L'escriptor David Martí ha presentat la seva tercera novel•la, Les dones sàvies de la muntanya, en la cita literària mensual del Cafè amb Lletres, al MAC Can Domènech. L'obra parla de les trementinaires, dones que obtenien trementina, una resina que s’extreu del pi roig i combat amb eficàcia el dolor, i la comercialitzaven amb altres remeis naturals a masies i pobles de tota Catalunya
Audios
20-02-2015 David Martí
Després de Les bruixes d'Arnes i La metgessa de Barcelona, situades al segle XVI i també protagonitzades per dones enfrontades a un món advers, Les dones sàvies de la muntanya ens situa al segle XIX i proposa un viatge de creixement personal des de les valls de la Vansa i de Tuixent, a l’Alt Urgell, fins a les Terres de l'Ebre.
David Martí explica que l'origen de la novel•la està en uns dies d'estiu que l'autor va passar a la vall de la Vansa, amb una visita al Museu de les Trementinaires de Tuixent. Martí reconeix que "em vaig enamorar immediatament d'aquelles dones fortes, valentes, decidides i amb coneixements mil•lenaris, i em vaig sentir cridat a escriure una història amb elles de protagonistes".
Després de fer un ràpid recorregut per la història de la bruixeria a Europa i Catalunya, Martí va dir que "en certa manera, les trementinaires i el seu coneixement de la natura i preparats medicinals naturals, són hereves de les bruixes, que no són altra cosa que dones sàvies, dipositàries d'uns sabers que es transmeten de generació en generació".
David Martí va explicar que l'ofici de trementinaire, originari de la vall de Vansa i avui ja extingit, "era un ofici amb components èpics, originat per la necessitat, que duia a les dones a recollir herbes remeieres i fer preparats que després venien per tot Catalunya, recorrent el territori a peu i exercint de veritables metgesses".
Les protagonistes de Les dones sàvies de la muntanya són la Sofia i la Dolors, neta i àvia, que exemplifiquen la transmissió de coneixements i la importància de la cultura oral. Martí remarca les dures condicions climatològiques que havien de patir les trementinaires, treballant en condicions de misèria, i converteix els paisatges del Pirineu i les Terres de l'Ebre en veritables protagonistes de l'acció, "amagant racons de màgia però també mostrant situacions molt dures".
La propera cita del Cafè amb Lletres serà el 12 de març, amb la Maria Barbal presentant el seu llibre En la pell de l'altre. La darrera trobada del primer semestre del cicle, amb Vicenç Villatoro i Un home que se'n va, ha canviat de data per motius professionals de l'autor i passa del 14 de maig al 28 de maig, mantenint hora i espai, a les 19.30 hores al MAC Can Domènech.