Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Les troballes arqueològies del Centre Direccional es podran veure al Museu de ca...
Les troballes arqueològies del Centre Direccional es podran veure al Museu de ca n'Oliver

Les troballes arqueològies del Centre Direccional es podran veure al Museu de ca n'Oliver

11 d'agost de 2014 a les 12:08

Les troballes arqueològiques realitzades en els terrenys al voltant del Sincrotró Alba permetrà al Museu ca n'Oliver un dels pocs museus que enguany facin una exposició pròpia d'aquestes característiques, amb uns descobriments que permeten conèixer més sobre l'evolució del territori de Cerdanyola i del conjunt de la Catalunya Central al llarg de la prehistòria.

Un equip d'arqueòlegs coordinat amb el Servei de Patrimoni de l'Ajuntament de Cerdanyola ha excavat cinc estructures arqueològiques datades entre els inicis de l'Edat del Bronze (anys 1800 a 1500 aC) i la primera Edat del Ferro (700 - 550 aC). Entre elles destaca un hipogeu amb restes de quatre persones enterrades, una pedra decorada que podria pertànyer al fragment d'una estela funerària i diverses sitges amb material divers.

L'espai de la innovació i la tecnologia al voltant Sincrotró i la recerca arqueològica es donen la ma amb els treballs realitzats al llarg dels últims mesos al Parc de l'Alba. De fet la investigació arqueològica es pot realitzar gràcies a l'acord de col·laboració al que es va arribar al 2007 al Consorci del Centre Direccional per estudiar les possibles troballes arqueològiques que sorgeixin durant les obres d'urbanització. L'empresa CRC Obras y Servicios, que està executant aquestes obres, també ha col·laborat amb els arqueòlegs que han realitzat el treball de camp durant els últims mesos.

Les investigacions arqueològiques realitzades a les darreres dècades demostren que aquest territori ha estat un espai estratègic per als assentaments de les comunitats agrícoles des del seu inici fins arribar a l'actualitat en un procés de desenvolupament d'un espai que vol ser motor d'innovació científica i tecnològica del país. Entre les troballes realitzades els darrers mesos destaquen cinc estructures arqueològiques a diferents punts del Parc de l'Alba, a les que cal afegir altres onze restes arqueològiques excavades a l'entorn del Sincrotró anys enrere.

Entre les 500 pedres que marquen i segellen l'hipogeu, s'ha trobat una inusual: un bloc que presenta un gravat i que tot indica que es tracta d'un fragment d'una estela funerària. Les peces recuperades estan ara en procés d'anàlisi per recollir informació sobre les persones i la seva societat, els conreus o per comparar-les amb les d'altres jaciments. Les peces actualment en estudi s'exposaran al públic al Museu de ca n'Oliver en una mostra que vol reunir material procedent de diverses campanyes d'excavació als terrenys del Centre Direccional.