Les violències en l'àmbit comunitari centren el Dia Contra les Violències Masclistes
26 de novembre de 2018 a les 13:08Dissabte es va fer l'acte central de la jornada amb la lectura del manifest unitari a la plaça de l'Abat Oliba, una actuació de l'Aula de Teatre de l'Ateneu i la recollida de signatures de la Campanya #NoMásPiedras, per establir protocols contra les agressions sexuals, iniciada per Amnistia Internacional. També es van pintar diversos murals de rebuig a les violències masclistes.
Audios
26-11-2018 Lectura del Manifest de la jornada
Sota el lema #Ens VolemVives Cerdanyola ha commemorat el Dia Internacional contra les Violències Masclistes centrat en les violències en l'àmbit comunitari per destacar que fora de l'àmbit domèstic i familiar, també es pateixen violències masclistes com ara les agressions sexuals, tràfic i explotació sexual de dones, mutilació genital femenina, violència a l'esport, violència als carrers, entre altres.
Dissabte es va fer l'acte central de la jornada amb la lectura del manifest unitari a la plaça de l'Abat Oliba, una actuació de l'Aula de Teatre de l'Ateneu i la recollida de signatures de la Campanya #NoMásPiedras, per establir protocols contra les agressions sexuals, endegada per Amnistia Internacional.
El manifest de la jornada
El manifest de la jornada recorda que fa 10 anys que a Catalunya tenim una llei que lluita pels drets de les dones a eradicar totes les violències masclistes: les violacions, les agressions sexuals, l’assetjament, el tràfic i l’explotació de dones però també els matrimonis forçats o la mutilació genital femenina. Però, segons assegura amb les lleis "no n’hi ha prou" com demostren les dades perquè "la violència masclista s’exerceix al llarg de tot el cicle vital de les dones de diverses formes".
L'escrit indica que, a casa, la seguretat de les dones tampoc està garantida. En el darrer any a Catalunya, "més de 12 mil dones van denunciar a la policia estar patint violència masclista en l’àmbit de la parella, és a dir, violència exercida per les seves parelles o exparelles". En el que portem d’any, 44 dones han estat assassinades per la seva parella o exparella a l'Estat Espanyol, 6 d’elles a Catalunya. Però els crims "només són la cara més amarga d’una violència masclista que obliga a desenes de milers de dones a suportar aquestes situacions, tot i tenir una llei estatal contra la violència de gènere que porta 14 anys en vigor, però que no acaba amb el problema".
Per això, remarquen que es necessita "més recursos i més recolzament perquè totes les dones en situació de violència masclista puguin trencar el silenci i en sortir-se’n". A més, manifesten, es necessita "prevenció, perquè la violència no sigui una opció vàlida en les relacions de parella i recursos per garantir una atenció digna i de qualitat a les dones en situació de violència masclista per a la seva total recuperació, i, especialment, en tot el procés de denúncies i procediments judicials".
El manifest també reclama "més professionals especialitzats en l’atenció a filles i fills perquè el futur de casa nostra sigui un país lliure de violència masclista i recursos d’urgència i atenció de qualitat per recolzar les dones en situacions de risc per a elles i les seves filles i fills"
Per últim, es demana "avançar en la construcció d’un model català d’abordatge de les violències sexuals, amb una visió integral i amb la voluntat d’explicar què són i com se’n pot sortir".
Murals reivindicatius
A la tarda la jornada es va traslladar al Casal de Joves, amb un dinar popular, taller d'autodefensa feminista i actuacions de música i dansa.
També es va fer la campanya de pintades Cerdanyola Rebutja les Violències Masclistes amb la idea de permanència a diversos indrets de la ciutat com el Camp Municipal Les Fontetes, l'Escola La Sínia, ca n'Altimira i el Casal de Joves, amb creacions d'artistes de la ciutat com Paco Miranda García, Cristina Garriga Turó i Júlia Zapata Llargués.