L'escola Bellaire per alumnes autistes obre noves instal·lacions a Bellaterra
3 de juliol de 2015 a les 8:37El centre d’educació especial Escola Bellaire ha inaugurat les noves instal·lacions de Bellaterra amb l'objectiu de fer un pas endavant en l’atenció a infants i joves diagnosticats de Transtorns de l'Espectre Autista (TEA). A partir del curs vinent, les noves instal·lacions permetran atendre de manera integral 40 alumnes d’entre 3 i 20 anys.
La nova escola Bellaire, de més de 1.000 m2, està dotada d’aules especialment adaptades, una sala polivalent, espais d’esbarjo diferenciats per tipus i nivells d’afectacions i un menjador. Al centre hi treballen 25 professionals que ofereixen una educació terapèutica global.
Des de l'escola Bellaire remarquen que és model d’educació terapèutica que impulsen uneix la proposta pedagògica amb la terapèutica dins un mateix eix vertebrador, ajudant els alumnes a" potenciar els aspectes més sans, treballant per la millora dels seus nivells de comunicació, autonomia i integració social". El suport a la família és un dels altres punts bàsics de la seva tasca. En aquest sentit des de l'escola apunten que el centre no està pensat "tan sols per ajudar als alumnes sinó també per ajudar els pares i mares, receptors d’una experiència sovint difícil i angoixant".
Olga Gisbert, psicòloga clínica i directora de l’Escola Bellaire, destaca que el gran canvi d'una educació per a persones amb TEA que ha passat de fer-se en institucions tancades que gestionaven col·lectius altruïstes a centres professionals com a culminació de les investigacions realitzades tant al sector educatiu com sanitari que "han anat desdibuixant la frontera entre salut i malaltia" perquè en "tota persona diagnosticada de TEA hi ha parts sanes que et poden ajudar a millorar". Gisbert remarca la necessitat de formació constant dels professionals i pensar en cada alumne.
De la família a la societat
La llavor de l’Escola Bellaire és una associació de professionals procedents del món de l’educació i la psicologia (GEPI), fundada el 1977 amb l’objectiu d’estudiar i tractar l’autisme i la psicosi infantil. L’any 1983 va signar el concert amb el Departament d’Ensenyament i el 1995 va signar un conveni amb el CatSalut.
La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha destacat la corresponsabilitat entre el sector públic i el privat, entre l'administració i les associacions familiars, per tirar endavant l'atenció educativa per a persones amb necessitats especials. Rigau ha recordat que les famílies catalanes van ser pioneres en l'impuls d'aquests centres educatius als anys 70 arran de l'aprovació de la Llei d'associacions amb l'arribada de la democràcia.
Rigau remarca el compromís estable de la Generalitat amb l'educació especial tot i ser temps difícils des del punt de vista pressupostari i les retallades "antipàtiques". La consellera manifesta que en aquest sector hi ha hagut increments i això demostra les prioritats de la Generalitat, tot i que sovint sigui de manera callada perquè "l'atenció a qui més ho necessita ha de ser amb fets".
Irene Rigau insisteix que l'escola Bellaire és un exemple de la funció de qualsevol escola: construir un pont entre la família i la societat, per passar de ser fill a ser ciutadà, i i creure en la potencialitat de l'infant perquè "totes les flors, també les més boniques, tenen espines" i des de "cada llavor, que no és res, creix".
En aquest sentit, l'alcalde de Cerdanyola, ha remarcat la importància de comptar amb centres d'investigació i educació per a persones amb necessitats especials perquè suposen un impuls a que els seus alumnes puguin enfrontar-se amb igualtat d'oportunitats a la vida futura. Carles Escolà indica que l'equitat i la inclusió social han de ser valors que s'estimulin especialment en temps de crisi com els actuals.
Suport de la Fundació Collserola
Des de l'escola Bellaire remarquen que la construcció de les noves instal·lacions ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Fundació Collserola̧ ja que mentre van durar les obres van cedir provisionalment una planta de l’escola Ramon Fuster perquè el alumnes de Bellaire poguessin realitzar la seva tasca amb normalitat.
Xavier Aballí, president de la Fundació Collserola, ha remarcat que les noves instal·lacions, , dissenyades per l’arquitecte Enric Tarrida, suposen un exemple de combinar una gran capacitat estètica amb la funcionalitat dels seus espais pensats per a les activitats educatives que es desenvolupen a l'escola.
Aballí indica que la Fundació Collserola té com un dels elements més importants a realització d'una obra social que comparteixen les famílies del centre mitjançant la qual s'ha finançat i col·laborat amb diferents projectes, com la construcció d’una escola a Chiúl, Guatemala, o el suport a la investigació de la síndrome de Rett duta a terme a l’Hospital Sant Joan de Déu. En aquest context s'emmarca la col·laboració amb l'escola Bellaire amb la que "tothom surt guanyant" perquè ballí remarca que els alumnes de Ramon Fuster aprenen coses de Bellaire i a l'inrevés.
TEA
Els Trastorns de l’Espectre Autista són trastorns del neurodesenvolupament, crònics i que habitualment es detecten durant els primers 30 mesos de vida. Es presenta amb una prevalença d'1 de cada 150 naixements (els darrers estudis als Estats Units parlen d'una prevalença d'1 de cada 91) i és quatre vegades més freqüent entre els homes que entre les dones.
Les causes del TEA són de base genètica, però possiblement associades a factors ambientals que interactuen amb aquestes. Els canvis del patró de desenvolupament del cervell són evidents als dos anys, però possiblement ja es reflecteixin en edats més primerenques.
Els símptomes fonamentals són tres: alteracions de la comunicació, alteracions de les competències socials i de la imaginació, i un patró d'interessos i activitats molt restringit i estereotipat. A més, s'observen sovint conductes anormals, com a moviments de balanceig i obsessions insòlites cap a alguns objectes o esdeveniments.