L'Escola Sant Martí celebra 50 anys de dedicació als infants
29 de maig de 2017 a les 13:48L'escola celebra aquest 2017 el seu 50è aniversari amb un programa d'actes que va començar a la Festa de Sant Antoni Abat. L'acte central va ser el passat 1 d'abril, amb una gran festa a oberta a antics i actuals alumnes i professors, famílies, autoritats i ciutadania en general. També la seva Setmana Cultural la van dedicar a l'aniversari del centre i l'Ampa de l'escola prepara ja altres activitats per als propers mesos. El dia oficial de la inauguració de l'escola és l'11 de novembre i per a aquesta data el professorat també ha previst organitzar una festa però de caràcter intern.
L'any 1967 s'iniciava la història de l'Escola Sant Martí a Cerdanyola. 12 professors, 2 unitats de nens i 2 unitats de nenes, classes de més de 40 alumnes i amb el nom de Colegio Nacional Sant Martín. Així començava la seva trajectòria a la ciutat aquest centre escolar. Eren altres temps, hi havia una realitat política, social i econòmica molt diferent a l'actual, l'enciclopèdia era matèria d'estudi i també ho era la religió.
Luz Divina Martín té 94 anys, es va jubilar l'any 1988 després d'haver dedicat més de 20 anys a impartir classes als infants d'aquesta escola. Ella recorda aquells primers anys en els que hi havia un important moviment migratori, la demanda de matriculació era molt elevada, les aules estaven massificades i els nens de diferents edats es barrejaven a les mateixes classes. Les famílies venien de diferents punts d'Espanya perquè, segons Luz Divina, a Catalunya hi havia molta feina i una de les lluites que tenien a l'escola era aconseguir que els pares i mares no s'enduguessin als seus fills a treballar per no perdre classes.
Escola acollidora
L'Escola Sant Martí va acollir la immigració dels 60 i 70 procedent d'Andalusia, Galícia o Extremadura...; i ara, 50 anys després, continua acollint la immigració però en aquest cas d'altres països i continents. L'actual directora, Charo Díez, creu que l'esperit acollidor, integrador i divers s'ha mantingut com a nexe comú en aquests 50 anys. De fet, el Sant Martí es presenta com a una escola inclusiva, que respecta la diversitat i que fa servir tots els mitjans que té a l'abast per assolir la cohesió de la comunitat escolar. Díez, però, afirma que aquesta cohesió va molt més enllà i s'estén fora del propi centre establint lligams amb altres escoles, instituts, llars d'infants i entitats del municipi.
En aquests anys de vida, l'escola ha canviat força; ha canviat per fora i per dins; ha canviat el seu edifici, millorant les seves instal·lacions, però també ha canviat les metodologies. Luz Divina Martín recorda com en els seus 20 anys a l'escola es va passar d'estudiar primer l'enciclopèdia, després sobre quaderns i posteriorment com es va introduir l'Educació General Bàsica que va obligar al reciclatge del professorat. L'EGB va passar a formar part del passat per obrir camí a l'Educació Primària i Secundària i, de nou, més canvis. Charo Díez afirma que estem en un món en constant evolució però l'esperit que els anima a continuar treballant sempre ha estat el mateix: l'amor als infants.
Ensenyant a ser persones
L'Escola Sant Martí té actualment una línia amb alumnes que van des del segon cicle d'Educació Infantil fins a Educació Primària. Hi ha 16 mestres i altre personal de suport. Tots ells, amb els alumnes, configuren una gran família. Aquest tarannà familiar s'ha mantingut durant els 50 anys de l'escola junt amb la voluntat acollidora i l'amor pels infants.
Luz Divina Martín reviu el passat d'una escola en la que els mestres eren molt més que companys i rememora l'estima envers els seus alumnes. Charo Díez lloa al seu equip de professors, sempre disposats, sempre fent esforços i sempre lluitant per oferir una formació millor. Dues generacions de docents molt diferents però amb objectius molt similars: educar als seus alumnes per ser persones amb ganes d'aprendre, estimar, comprendre i respectar.