L'Escola Turó de Guiera acull una xerrada sobre acolliment familiar
21 de maig de 2018 a les 12:38La xerrada està prevista per demà dimarts, a les 17h, i anirà a càrrec de la Fundació Concepció Juvanteny. L'objectiu és oferir informació sobre l'acolliment i trobar famílies disposades a tirar endavant amb el procès.
Audios
21-05-2018 Entrevista Montserrat Juvanteny
L'Associació de Famílies d'Alumnes de l'Escola Turó de Guiera organitza demà dimarts una xerrada sobre l'acolliment familiar. L'acte, a càrrec de la Fundació Concepció Juvanteny, porta per títol Construïm una família i començarà a les 17h.
L'objectiu de la xerrada és, segons la portaveu de la Fundació, Montserrat Juvanteny, "buscar famíliles solidàries i generoses" que entenguin que "hi ha nens que no tan tingut sort a la vida" i vulguin acollir a casa seva un infant. L'acte servirà també per donar informació sobre el procés i solventar els dubtes que es puguin tenir sobre l'acolliment.
Juvanteny explica que el programa d'acolliment de la Generalitat "és molt bo, però es coneix poc" i per això cal donar-li difusió mitjançant aquest tipus de xerrades.
La Fundació Concepció Juvanteny és una institució col·laboradora d'integració familiar de l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció de la Generalitat i s'encarrega de facilitar una nova llar a infants i adolescents que, per determinades circumstàncies, no poden ser atesos en les seves pròpies famílies.
Es busca actitud parental, responsabilitat i amor
L'acolliment està obert a qualsevol tipologia de família i només es demana "tenir actituds parentals", capacitat d'estimar i responsabilitat, ja que el més important és que "l'infant vegi com és una família estable". Tot i així, els sol·licitants han de rebre la validació per part de l'administració.
El procés comença amb una reunió informativa, com la que es farà demà a l'Escola Turó de Guiera. Després d'oferir la informació als assistents, demanen a les persones interessades que es prenguin un temps per pensar-s'ho bé i, un cop han pres la decisió, que facin la sol·licitud a la Generalitat. A continuació, es realitzen quatre sessions amb un psicòleg i una assistenta social per establir quin menor estaria millor amb aquella família. L'informe final s'envia a la Generalitat que és qui, amb els informes a la mà, busca el millor encaix possible.
L'altruïsme, la bondat o la generositat són paraules molt associades a les famílies acollidores, Montserrat Juvanteny també afegeix que són persones que han entès molt bé que hi ha infants que han tingut menys sort que els seus.
Juvanteny explica que quan arriba un infant o un adolescent a la Fundació el primer que es fa és buscar a la família extensa del menor (avis, tiets...) si se'n poden fer càrrec. Si aixó no és possible, s'activa el procés de l'acolliment familiar, però recalca que l'infant mai perd el contacte, ni el lligam afectiu amb la seva família biològica. Segons assegura, les famílies que deixen els seus fills en acolliment són persones "que se'ls estimen, però que, per diferents situacions, no se'n poden fer càrrec".
No obstant això, passat el temps i segons dades de la Fundació Concepció Juvanteny, només el 4% dels infants acollits tornen a la seva família d'origen.