L'Escoleta celebra 40 anys com a referència de treball pedagògic innovador
22 de juny de 2018 a les 12:06Escoleta, ja en tens 40!!! Aquest és el lema amb què la comunitat educativa, professionals –docents i no-, famílies, alumnes i exestudiants del centre, celebraven les quatre dècades de treball pedagògic innovador a l’Escola Bellaterra ahir, 21 de juny, amb una festa al recinte escolar.
Tallers de circ i jocs, actuacions musicals, dansa o de màgia, fins i tot espectacles amb els mestres com a protagonistes i molt bon humor protagonitzaven la festa dels 40 anys d'una escola singular, ubicada al bell mig d'un campus universitari i amb uns lligams especials amb la Facultat de Ciències de l'Educació. L'Escola Bellaterra és però, i abans de res, un centre educatiu on s'han format generacions de nenes i nens de la ciutat de Cerdanyola, molts d'ells participaven ahir en la celebració.
La directora de la popularment coneguda com Escoleta, Jordina Orriols, recordava els inicis del centre al 1978 de la ma de les pioneres de l’Escola de Mestres Rosa Boada i Carme Sala creant una “escola petita de dimensions i molt gran en el repte i ambició pedagògica que fa nàixer un centre alineat en la innovació”, una embranzida que no ha parat en els últims 40 anys per millorar constantment amb la implicació màxima de professionals i famílies amb un “projecte educatiu compromès amb el coneixement i amb les persones”.
Fer un espai segur lliure d'infrastructures poc adequades
Precisament, les famílies destacaven aquesta implicació dels professionals. Marta Buxó, presidenta de l’AMPA de l’Escoleta, mostrava el seu agraïment per uns “mestres amb majúscules que sou guies, acompanyants, més enllà de la vostra feina, per compromís i motivació”. La mare d’alumne remarcava el caràcter inclusiu de l’escola on “uns n’aprenen dels altres i de les experiències” viscudes”.
Buxó també es mostrava reivindicativa perquè aquests 40 anys han degradat i envellit part de les instal·lacions i, així, convidava a l’Administració a ajudar per fer de l’Escola Bellaterra “un espai segur per a la canalla, lliure d’unes infraestructures poc adequades”.
Mestres que adoctrinen
L’exalumne i periodista Jofre Llombart, subdirector del programa El món a RAC1, es mostrava irònicament crític amb els mestres als que acusava “d’haver-nos adoctrinat als alumnes durant 40 anys per fer-nos les millors persones possibles” amb capacitat crítica i de mostrar respecte als altres. L'exalumne insisteix que els mestres de l'escoleta són persones que es dediquen a la tasca de fer créixer persones perquè se les estimen i es pregunta "si us les estimeu, com algú us pot acusar de delictes d'odi? És just el contrari del que és l'escola: una vacuna contra l'odi". Llombart apunta que a la societat li calen tres condicions que reuneixen els mestres de l’escoleta: “explicar fets reals, fer-ho amb honestedat i fer-ho amb humanitat”.
En aquest sentit, també en clau irònica, Llombart aclaria al jutge Pablo Llarena, que la denominació Escoleta no té cap vinculació amb la banda terrorista ja que en aquest cas -eta és simplement un diminutiu. "Universitat gran, escola petita" insistia el periodista. “Aquí no tenemos el aula Josu Ternera ni en medi natural hacemos cócteles molotov”, afegia.
Model educatiu referent en perill
L’alcalde de la ciutat, Carles Escolà, que posava l’accent en la cerdanyolitat del centre tot i estar allunyat del nucli urbà, insistia en aquest missatge subratllant que els 40 anys de l’escoleta suposen 40 anys d’una onada pedagògica on la gent treballadora va construir una educació pública catalana que apostava per la cohesió social i que s’ha convertit en un referent que ara està en perill i cal defensar.
També des de l’Administració, Jesús Viñas, nou director dels serveis territorials d’Ensenyament del Vallès Occidental, lloava un projecte “obert i flexible, que s’ha anat adaptant a cada moment” en què han participat molts mestres amb passió i una bona feina -recordava especialment en aquest sentit a qui va ser director del centre des de 1991 a 2014, un Jaume Cela que participava activament en la celebració-, mentre el vicerector de la UAB Màrius Martínez, professor de pedagogia aplicada, destacava el paper de l’Escoleta com a membre de la comunitat universitària coincidint amb el 50 aniversari de l'Autònoma i la seva relació amb la Facultat de Ciències de l'Educació.