L'escriptora Sílvia Alcántara crea expectació a Cerdanyola
6 de novembre de 2009 a les 0:00
L'autora de l’obra 'Olor de Colònia' va aconseguir ahir omplir la sala d’actes del Museu d’Art de Cerdanyola – Can Domènech en una nova sessió de la tertúlia literària Cafè amb Lletres.
L’èxit assolit pel llibre Olor de Colònia, de Sílvia Alcántara, un dels més venuts en les llistes d’obres en català, es va poder visualitzar ahir en un acte, celebrat al Museu d'Art de Cerdanyola, en el que, des del primer moment, els lectors van tenir el protagonisme ja que van poder intercanviar les seves impressions amb l’autora.
Olor de Colònia suposa el debut de l'autora al panorama literari. Als seus 65 anys, assegura haver començat tard en aquest món ja que no va aprendre a escriure en català fins els anys 80. Va ser aleshores quan va començar a guanyar algun premi que altre amb les narracions que realitzava a classe i va ser també quan se li va despertar la curiositat i l’interès per l’art de l’escriptura.
La novel·la està ambientada en una colònia tèxtil dels anys cinquanta i la trama va plena de misteris arran d'un incendi que s'esdevé en una colònia molt semblant a aquella en la que l'autora va viure durant més de 20 anys a la riba del Llobregat. L’obra entrellaça la realitat amb la ficció intentar transmetre la sensació d’ofec, sobretot pel que fa a les llibertats, que tenien moltes de les persones que vivien en aquestes colònies.
Segons indica l’autora, l’organització de les colònies es realitzava jeràrquicament amb diferències clares entre les condicions dels amos, els majordoms i els treballadors de les fàbriques. Alcántara també reflecteix en la seva obra el control que sobre l’ensenyament es realitzava i les desigualtats que entre homes i dones es produïen. Era una època de caciquisme, un caciquisme, que segons l’autora, no només es podia veure a les colònies sinó que estava present a tot arreu.
Els lectors de l’obra que ahir van intervenir en l’acte van coincidir en destacar la profunditat amb la que Sílvia Alcántara aborda els seus personatges. Segons l’escriptora, això és possible gràcies a la seva formació teatral ja que interioritza i viu en primer persona els seus protagonistes de tal forma que el narrador, en moltes ocasions, queda diluït en el personatge. Per aquest motiu assegura que tots els personatges tenen una part d’ella.
Per tancar l’acte, que va conduir l’historiador Miquel Sánchez, Sílvia Alcántara va convidar a tots els assistents a visitar la colònia Vidal, on ella hi va viure ja que podran identificar molts dels escenaris dels que parla en el llibre.
La pròxima sessió del Cafè amb Lletres es durà a terme el 10 de desembre i comptarà amb la presència de president de la Generalitat, Jordi Pujol, que presentarà a Cerdanyola el seu llibre Memòries (1930-1980).