L'església Vella de Sant Martí reviu al cementiri
30 d'octubre de 2018 a les 9:05Quasi tres dècades de treball a l'església Vella de Sant Martí, amb la participació d'historiadors i especialistes en Patrimoni, però també 145 professionals dels oficis més diversos, des dels guixaires als pintors, han tingut com a resultat una rehabilitació que aquests dies de Tots Sants es presenta públicament. Els dies 1, 3 i 4 de novembre tornarà a obrir les portes al recinte del cementiri municipal.
La restauració de la decoració interior de l’església Vella de Sant Martí ha recuperat un espai històric de Cerdanyola per a l’ús ciutadà. 28 anys de treball portaven a la presentació d’aquest diumenge, 28 d’octubre, d’una església que la regidora de Cultura, Elvi Vila, apunta que explica per si sola bona part de la història de Cerdanyola. Va ser ser la segona del territori dedicada a Sant Martí, després de la de Collserola, i es va edificar a la Plana al 1594, en el moment d’aparició dels masos aixecant-se en un lloc equidistant de les masies i del castell, fent no només un paper religiós, sinó també d’aglutinador de la comunitat. L'església va estar en funcionament fins a principis del segle XX , quan es va deixar el culte al construir-se una nova església parroquial al centre de la vila, entre els barris de Cerdanyola de Dalt i Cerdanyola de Baix, a l’arribar la industrialització.
Els treballs de recuperació de l'església Vella de Sant Martí van començar fa quasi tres dècades sobre un edifici devastat, que va rebre el cop de gràcia durant la guerra civil, amb la crema i saqueig del temple, i els posteriors 60 anys d'abandonament. En una primera fase, que comença als anys 90, bàsicament s'actua per impedir que un edifici que amenaça ruïna col·lapsi , s'arregla la façana i s'asseguren les voltes. Els darrers anys, previ acurat treball de documentació, s'han centrat en la restitució de la decoració interior.
Joan Francès, director del museu d'Història de Cerdanyola, apunta que aquests treballs han permès recuperar l’aspecte original d’un temple amb decoració clàssica amb "capitells historiats, fulles d'acant, les motllures pintades o el cel estrellat que trobem al mausuleu de Gal·la Placídia a Ràvena" i que compta també en una de les seves capelles amb La Pietat de Josep Viladomat:
Aquesta última rehabilitació ha comptat amb la participació de 145 persones a través del Servei Municipal d’Ocupació de Can Serraperera, que han ofert, destaca la regidora de Promoció econòmica i Treball, Contxi Haro, el "valor inconstestable del treball" i que han demostrat, apunta Joan Francès, l’alta qualificació dels professionals dels més diversos oficis de Cerdanyola.
L'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, per la seva banda, subratllava el fet que la ciutat guanya un nou espai patrimonial per unir-se al museu en el territori de Cerdanyola però també, i sobretot, un espai d’ús ciutadà.
La coral de l’Agrupació Musical feia el primer ús cultural d’aquest espai en la nova etapa de l’església Vella, una nova vida que neix al cementiri just durant els dies de commemoració de Tots Sants, i que es podrà visitar els dies 1, 3 i 4 de novembre amb motiu dels actes de la diada de Difunts