Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • L'Espanya fosca de Gutiérrez Solana il·lumina el MAC Can Domènech
L'Espanya fosca de Gutiérrez Solana il·lumina el MAC Can Domènech

L'Espanya fosca de Gutiérrez Solana il·lumina el MAC Can Domènech

17 de febrer de 2012 a les 0:00

El MAC Can Domènech acull del 16 de febrer al 23 d’abril l’exposició Solana. Col·leccions Fundación MAPFRE, una selecció d’obres de José Gutiérrez Solana formada per dos olis i una trentena d’estampes. Solana va ser un dels pintors espanyols més celebrats internacionalment durant les primeres dècades del segle XX.

El comissari adjunt de l’exposició, Josep Casamartina, va parlar de José Gutiérrez Solana com d’un artista "mal conegut a Catalunya i força vindicat des de certs cercles intel·lectuals de Madrid com un dels trencadors de certa trajectòria de la pintura espanyola de toreros i manolas impulsada des de París". Solana va trencar amb aquesta imatge internacional d’un país gairebé exòtic i va oferir una imatge subjectiva, pessimista i degradada d’Espanya, amb una gran càrrega social, "que parteix del Goya més fosc dels gravats". A partir de 1932, Solana va començar a endinsar-se en l’art del gravat fins al punt de traslladar a l’aiguafort un resum essencial de tota la seva llarga trajectòria pictòrica.

La conservadora de les col·leccions de l’Institut de Cultura de la Fundación MAPFRE, Leyre Bozal, explicava que la col·lecció de Gutiérrez Solana, juntament amb una centrada en Vázquez Díaz, va significar l’inici de la tasca de difusió de l’art per part de la Fundación MAPFRE, reivindicant artistes no gaire coneguts malgrat la seva importància. El Director General Adjunt de l’Institut de Cultura de la Fundación MAPFRE, Daniel Restrepo, lloava la tasca feta des del MAC Can Domènech com a exemple "de resistència cultural en uns temps complicats i que permeten la tasca de difusió de l’art endegada des de la Fundación MAPFRE".

Fundación MAPFRE i Ajuntament de Cerdanyola estan disposats a mantenir la col·laboració per fer possible la difusió d’importants col·leccions d’art. La regidora de Cultura, Montserrat Montiel, es felicitava per poder comptar a la ciutat amb espais com el MAC Can Domènech o Ca n’Oliver, "tots dos posats en marxa en plena crisi econòmica, que no de projectes engrescadors".

La mostra resumeix a la perfecció les obsessions i preocupacions d’un dels artistes més significatius de l’art espanyol del segle XX. El 25 de març es farà una visita comentada a l’exposició i un taller sobre gravats a l’aiguafort.

Galeria d'imatges