Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • L'existència i la consciència, referents per al manifest del Correllengua 2011
L'existència i la consciència, referents per al manifest del Correllengua 2011

L'existència i la consciència, referents per al manifest del Correllengua 2011

24 d'octubre de 2011 a les 0:00

La plaça de l'Abat Oliba va ser l'escenari de la celebració de l'acte central del Correllengua 2011 dissabte passat. Durant tot el dia es van fer una fira d'entitats, una mostra de cultura popular, un vermut i un dinar popular i un espectacle poètic-musical, a càrrec de Cesk Freixas, autor del Manifest.

Amb el lema “Llengua, cultura i llibertat”, el Correllengua ha passat per Cerdanyola per celebrar l’acte central dissabte amb l’arribada de la flama a la plaça de l’Abat Oliba on es va llegir el manifest commemoratiu de la jornada.

L’escrit, original del cantautor Cesk Freixas, donava protagonisme a “l’existència i la consciència”, Segons el text, “la constatació de la vida d'un poble és la seva pròpia existència, i no hi ha res més important que saber-se viu, perquè és precisament aleshores que podrem arribar a la consciència. I la consciència, ho és gairebé tot”.

Per a Freixas, hi ha dos tipus de consciència: la negativa i la positiva. “La primera és la reacció al toc d'alerta que, per exemple, ens fa arribar la UNESCO: cada dues setmanes mor una llengua. És una afirmació terrible, però tan certa com la nostra existència”.

Segons Freixas, sense un ple reconeixement internacional, la llengua catalana “ho té realment complicat per seguir fent anys i fer-los amb bona salut”. El manifest del cantautor indica que “l’opressió nacional que pateix el nostre poble és tan ampla que fa mal”. Però a la vegada “hi estem tan acostumats, i tot plegat ens sembla d'allò més arrambat a les normes de convivència democràtica, que ja ens hem fet amics del 'què hi farem', del 'no s'hi pot fer res'”.  Per a l’autor del manifest, “sortir d'aquesta prudència per arribar a l'activitat i a l'activisme cultural és només una qüestió nostra i de la nostra voluntat”.

El text remarca la importància de celebrar les coses més transcendentals que, encara al segle XXI, conserven els catalans: l'existència i la consciència. Segons destaca l’escrit, “hi som, i sabem que hi volem ser. Un principi que ens ha fet hereus de les batalles més simbòliques per salvaguardar la nostra llibertat nacional. Una llibertat que no és legal, que no tenim a nivell administratiu, però que seguim treballant cada cop que parlem la nostra llengua”.

Per a Cesk Freixas “la millor manera de conèixer el territori és recorrent-lo. La millor manera de conèixer la llengua és llegint-la i parlant-la” i, segons manifesta “això és el que ens ajuda a fer el Correllengua”. L’autor del manifest del 2011, destaca que “any rere any, i enguany un any més, seguim reivindicat l'autodeterminació i la riquesa lingüística. Condemnem, un any més, la falta de drets democràtics, l'opressió cultural”.

Després de la lectura del manifest, presidida per la flama del Canigó, es va fer una ballada de sardanes a càrrec de l’Agrupació Cultural Sardanista i una actuació de la colla Bastonera a la plaça de l’Abat Oliba on hi havia instal.lada una fira d’entitats amb aquestes dues associacions i els Castellers de Cerdanyola. La jornada va continuar amb un vermut i un dinar popular.

A la tarda, es va fer un dictat popular i un taller infantil a càrrec de la Bèstia de Foc Martineta i es va realitzar un espectacle poètic-musical Vers la veu, la teva paraula, amb Cesk Freixas i David Caño. Les activitats estan organitzades per la Comissió del Correllengua de Cerdanyola del Vallès.

Galeria d'imatges