L'èxit del sistema educatiu passa per convertir-lo en prioritat nacional
1 de març de 2013 a les 16:03La Plataforma d'Ampes de Cerdanyola organitzava dijous a l'Ateneu una xerrada sobre educació en la que es va donar a conèixer amb detall l'exitós sistema finlandès.
L’èxit del sistema educatiu passa per convertir-lo en una prioritat nacional, amb inversió, amb descentralització, amb formació del professorat i amb polítiques de conciliació familiar que permetin fer un seguiment dels infants.
El doctor, professor i director d’escola, Xavier Melgarejo, va assenyalar algunes d’aquestes claus de l’èxit del sistema educatiu finlandès en un acte organitzat dijous a l’Ateneu per la Plataforma d’Ampes de Cerdanyola.
Per a Melgarejo, les tres estructures bàsiques del sistema al nostre país, família, subsistema escolar i subsistema social-cultural, no estan coordinats ni encaixats. Es bloquegen cadascuna d’aquestes estructures i no és possible el desenvolupament en elles d’una part educativa de l’infant. I això, com a resultat acaba provocant el fracàs escolar i el desvallestament futur de l’adult. Segons l’especialista, a Espanya, professors i famílies estan fent un esforç enorme però insuficient perquè les polítiques no fan possible avançar.
Tot i així, Xavier Melgarejo aposta pel seguiment de l’infant com a la variable més important per predir l’èxit escolar. Estar amb ells, ajudant-los, oferint-los el suport dels pares i mares i fent-los costat en la mesura del possible, fa que la probabilitat d’èxit escolar sigui molt més elevada.
El cas de Finlàndia
Per a Xavier Melgarejo, el cas de Finlàndia és important conèixer-lo per l’èxit demostrat. En totes les proves internacionals, els alumnes finlandesos són dels primers en competència lectora i en quant a nivell escolar en general.
S’està aconseguint una generació completa que puja amb unes competències extraordinàries i amb un nivell d’excel·lència molt important. Però més enllà del projecte curricular, a Finlàndia els infants creixen desenvolupant actituds cíviques i ètiques convertint-se en ciutadans amb una consciència important. Segons Xavier Melgarejo, en aquest país tenen una frase que cal recordar: menys és més. La quantitat no és la clau sinó que es tracta de fer menys però ben estructurat i amb intensitat.
A més, a Finlàndia l’educació és una prioritat nacional. Qui mana en el sistema educatiu és el ministeri però les competències estan molt descentralitzades entre els municipis i les escoles.
Un dels valors principals per als finlandesos és la formació de tú com a ésser humà, com a persona. I, en aquest sentit, el mestre està molt ben valorat perquè és el que t’ajuda a construir-te com a persona; la gent els respecta i els estima.