L'exposició 'Dones: ficcions i realitats' mostra la relació entre els models de feminitat normatius i la realitat
24 de gener de 2020 a les 13:48Les dones són les protagonistes de la primera exposició temporal organitzada pel Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver aquest 2020. Ahir s'inaugurava la mostra "Dones: ficcions i realitats" que es podrà veure fins el 19 d'abril i que està dedicada als models de feminitat normatius difosos per la cultura audiovisual popular, des de la postguerra fins l'actualitat.
Audios
24-01-2020 Anna Solà
24-01-2020 Marta Selva
L'exposició del Museu d'Història de Catalunya, formada per fotografies en diferents formats, proposa un itinerari per alguns dels moments més emblemàtics d'aquesta època, en els que es fa palès el malestar de les dones davant els relats oficials que busquen coartar-ne la llibertat.
Una de les comissàries de la mostra, Anna Solà, explica que la coexistència d'uns missatges oficials, traduïts en ficcions com la cinematogràfica o la publicitària, i la vida quotidiana de les dones creava friccions que poques vegades han estat recollides en documents històrics. Tot i això, Solà remarca que malgrat la imposició d'aquesta narrativa hegemònica, les dones van saber adaptar aquestes ficcions a la seva conveniència.
L'exposició s'articula al voltant de tres relats que s'entrecreuen al llarg del recorregut: el treball de les dones, la seva invisibilitat i els estereotips creats a l'entorn de les seves activitats laborals; la posada en escena de la participació social i política de les dones, les seves mobilitzacions i l'emergència del feminisme a Catalunya i, finalment, les narratives audiovisuals relacionades amb una pretesa regularització dels models i comportaments femenins pel que fa al cos, la sexualitat i l'amor.
Tres espais
En el primer espai de la mostra es tracta la contribució de les dones a l’àmbit del treball com a una de les realitats més poc documentades, ja que el treball de les dones i en especial el domèstic i de cura s’ha omès en els relats culturals.
En el segon, es parla de la participació social i política de les dones en els primers anys del franquisme que s’ha invisibilitzat i també està poc documentada, malgrat que moltes van viure l’exili, la presó i també van ser condemnades.
En el tercer apartat, es pot veure com a partir dels anys seixanta, la participació de les dones emergeix una altra vegada i es fa més visible, especialment en les lluites veïnals dels nous barris de les ciutats.
Una altra de les comissàries, Marta Selva, remarca que l'exposició tracta d'explicar els discursos que s'imposen i la realitat que s'està vivient, sabent que és injust i reconèixer aquest trajecte de continua dissidència de les dones. El que sí s'ha mantingut per damunt de la voluntat d'imposició, indica, és la voluntat claríssima d'expressar la dissidpencia, a través, per exemple, del feminisme.
El director del Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver, Joan Francès, destaca que el món del treball ha estat fonamental en l'emancipació de les dones que, d'altra banda, han pagat un preu molt alt, ja que la seva incorporació a la vida pública no ha fet que el seu paper a la vida privada canviés. A més, assegura que el concepte actual de "superwoman" és un invent molt antic perquè, per exemple, les dones de pagès o les treballadores de les fàbriques, ja ho eren.
Activitats complementàries
Dones: ficcions i realitats arriba al Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver acompanyada d'un programa d'activitats complementari. Així, el proper dijous, 27 de febrer, a les 18,30h es farà una visita guiada per acostar la imatge dels diferents models de feminitat imposats a les dones del segle XX a través de mitjans audiovisuals. És una de les activitats inclosa al Dijous Feminista.
El dimecres, 6 de març, a les 21,30h està prevista l'activitat Dones de cine, una visita dramatitzada a la mostra, a càrrec de Lady Sousa i Vanessita la del Tigre.
El diumenge, 15 de març, a les 11,30h, s'ha preparat Egípcies, grecorromanes i ibèriques, un taller de creació de cartells reivindicatius a l'Antiguitat per a majors de 12 anys.
Un dia abans del tancament de l'exposició, el dissabte, 18 d'abril, a les 18h, es proposa una nova visita guiada per acostar la imatge dels diferents models de feminitat imposats a les dones al llarg del temps, per a majors de 10 anys.