L’exposició ‘Menús de guerra. Cuina d’avantguarda i supervivència’ arriba a Cerdanyola
7 de maig de 2019 a les 12:28El Museu de Ca n'Oliver se suma a la iniciativa Memòria en Xarxa participant a la mostra '1939. L'abans i el després' i ho fa amb l'exposició Menús de guerra. Cuina d'avantguarda i supervivència. La mostra podrà visitar-se fins el 28 de juliol al Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver. L’exposició ha estat coproduïda per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, BBVA CX i el Museu d’Història de Catalunya.
Audios
07-05-2019 Sergi Freixas
L’exposició proposa posar el focus en el període de la Segona República, un moment singular i brillant de la història de la gastronomia catalana. La primera meitat dels anys trenta a Catalunya va significar per a la cuina un instant de gran creativitat. Des d'Ignasi Domènech, i el seu llibre La Teca (1924) als tallers de cuina del Professor Rondissoni de l’Institut de Cultura de la Dona fundat per Francesca Bonnemaison, passant per les revistes Menage o Claror, l’exposició fa un repàs dels grans chefs del moment.
Uns cuiners innovadors i mediàtics que, tal com explica el comissari de l'exposició, Sergi Freixas, obren el camí a les actuals estrelles de la gastronomia catalana com Ferran Adrià, Carme Ruscalleda o els germans Roca.
Aquella generació excepcional va veure estroncat el seu futur amb el cop d'Estat militar i l'esclat de la guerra civil que va donar pas a la dictadura del general Franco. L'exposició també mostra la preocupació que va existir des de les institucions a partir del 1936 per crear un receptari culinari que assegurés a la societat catalana, en una època tan difícil, una alimentació sana aprofitant els productes de la nostra terra, oferint propostes d'una gran imaginació, gairebé poètique
L’exposició Menús de guerra. Cuina d’avantguarda i supervivència es complementa amb tota una sèrie d'activitats:
TALLER DE CUINA. Cuina d’aprofitament.
Dissabte 8 de juny, a les 11.30 hores
Constarà d’una part teòrica sobre la cuina d'autosuficiència i una part pràctica, en la que s’elaborarà alguna recepta, com per exemple: fermentat vegetal, beguda nutritiva o un desinfectant natural... tot amb aliments d’aprofitament
XERRADA. Qui controla els aliments controla la població. Aina Muñoz
Dimecres 12 de juny, a les18.30 hores
RECITAL POÈTIC I TASTET. Poesia contra la guerra
Divendres 12 de juliol, a les 21 hores
S'hi farà un recital poètic a càrrec de Passi-ho Bé Teatre i un tastet de subsistència a la terrassa
VISITA GUIADA A L’EXPOSICIÓ a càrrec de Sergi Freixes
Dissabte 13 de juliol, a les 18.30 hores
L'exposició Menús de guerra. Cuina d’avantguarda i supervivència es pot visitar els dimecres, dijous i divendres de 17 a 20 hores; dissabtes d'11 a 14.30 i de 16.30 a 20 hores i diumenges i festius de 10.30 a 14.30 hores. El museu acull també l’exposició Repressió i mort a la rereguarda. L'Església Vella de Sant Martí.