Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • L'historiador local José Luís Espejo vincula la Gioconda amb la Moreneta
L'historiador local José Luís Espejo vincula la Gioconda amb la Moreneta

L'historiador local José Luís Espejo vincula la Gioconda amb la Moreneta

12 d'abril de 2016 a les 11:39

L’historiador i escriptor Jose Luís Espejo ha realitzat una xerrada basada en el seu llibre “El viatge secret de Leonardo da Vinci” per intentar resoldre la qüestió sobre: On va estar l’artista italià entre setembre de 1481 i abril de 1483. Aquest llibre era el protagonista de la xerrada que l'autor local realitzava dijous a la biblioteca Central de Cerdanyola.

Audios

12-04-2016 José Luís Espejo

12-04-20116 Entrevista José Luís Espejo

La família de Leonardo da Vinci va arribar a la Toscana, Florència, el 1253 amb procedència desconeguda. Segons  José Luís Espejo, la família provenia del Rosselló per dues raons: la primera és l’escut, semblant a l’escut del regne de Mallorca; i la segona el cognom, que provenia de Vinçà, un poble proper a Perpignan. “Conservaven l’escut català, el cognom de l’actual poble de Vinçà i alhora van posar nom a la població italiana de Vinci, a Florència”, afirma.

José Luís Espejo atribueix les raons de la fugida de la família del pintor cap a Italià a causes religioses. Segons l’historiador, eren de culte Càtar per això, al ser considerats com una “secta d’heretges” al S. XIII, es van veure obligats a marxar i exiliar-se lluny de la santa inquisició.

Espejo planteja que des del 1481 fins al 1483 da Vinci va romandre a Montserrat i això es veu reflectit a la iconografia dels seus quadres. Durant la seva estada, l’artista va pintar dues peces, el Sant Jeroni i la Verge de les Roques, inspirades en el paisatge de l'emblemàtica muntanya.

José Luis Espejo també fa referència a uns documents trobats al Palau Reial de Madrid on es parla d’un misteriós peregrí italià, el qual podria ser el mateix Leonardo da Vinci. Tot i això, aquests papers van ser eliminats i de la mateixa manera, qualsevol relació d’ell amb la muntanya sagrada de Montserrat, ja que el pintor va ser considerat per l’esglèsia com un heretge.

L’historiador ha relacionat la Gioconda amb la Moreneta. Troba semblances en la mirada i el nas, però sobretot en les seves boques que són “pràcticament calcades”, assegura. Espejo explica que da Vinci, amb la Gioconda, va voler representar fonamentalment el concepte de la divinitat pagana, més a prop de la religió primitiva que de la religió cristiana.

Espejo insisteix en la idea d’una conspiració per tal d’esborrar qualsevol rastre de l’artista italià per Catalunya, “algun interès hi havia en què no se sabés tot això” afirma. De totes maneres, està segur que da Vinci va visitar dues vegades més terres catalanes: al 1494 i al 1504, any en què va dibuixar el castell de Salses. Aquests viatges “secrets” van suposar un “canvi de la seva vida i de la seva obra”, afirma Espejo.

José Luís Espejo a més de ser historiador i escriptor és propietari de “La Llibreria”, un lloc on es poden trobar, a més de les seves obres, llibres vells i de segona mà. L’historiador assegura que no és una llibreria convencional, ja que disposa d’un catàleg de 9.000 títols, tots d’ells catalogats i guardats per seccions ,“aquí qui entra, trobarà el que busca”, explica.

Pel que fa la seva faceta d’escriptor, Espejo no ha deixat de produir. Amb el seu últim llibre, anomenat “El sueño de Hitler, una pesadilla para la humanidad”, intenta explicar els interessos i els perquès del règim nacionalsocialista. Tot i això, assegura que continuarà escribint sobre la vida del famós, Leonardo da Vinci i es podran seguir les seves investigacions a través dels articles penjats al seu web.