Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • L’home nu, despullant els arquetips de la masculinitat en l’art
L’home nu, despullant els arquetips de la masculinitat en l’art

L’home nu, despullant els arquetips de la masculinitat en l’art

26 de novembre de 2019 a les 12:16

L’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona presenta l'exposició L’home nu. Tot despullant els arquetips de la masculinitat, organitzada amb el Museu d’Art de Cerdanyola i el Museu Abelló de Mollet del Vallès. La mostra es pot veure a Cerdanyola fins al 5 d’abril.

Audios

26-11-2019 Txema Romero

26-11-2019 Fina Duran

Sota el comissariat de Fina Duran i Txema Romero, la mostra planteja un recorregut pel nu masculí en les col·leccions dels museus de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona. S’hi exposen peces de diverses èpoques, tècniques i formats, agrupades en vuit àmbits: des d'escultures romanes a instal·lacions de videoart contemporani, passant per retaules barrocs, porcellanes vuitcentistes, escultures, dibuixos i pintures modernistes i noucentistes, obra gràfica, fotografies, exlibris, portades de discos, còmics o, fins i tot, perfums.

El director del MAC, Txema Romero, ha explicat que es tracta d'una exposició que s'ha cuinat durant molts anys i amb la implicació de molta gent de la xarxa de museus locals. Una exposició que "ha volgut treure dels armaris dels museus els nus masculins, uns museus que sí exposen obertament els nus femenins mentre ignoren a les dones artistes i que amb aquesta exposició projecten una mirada crítica sobre ells mateixos".

La mostra recull dades sobre la presència masculina enfront de la femenina en els museus que participen de la tria d’aquesta exposició, on el nu masculí representa un 25,86 % en comparació al femení, que és el 74,14 %, mentre que la presència de dones artistes és inversament proporcional amb només un 1,86 % d’obres de dones artistes exposades, enfront d’un 98,14 % d’homes.

La mostra es pregunta sobre què vol dir ser homes al segle XXI, des d’una mirada diversa, igualitària i interseccional però defugint el binarisme, convidant a reflexionar sobre el context actual, marcat per la revifada del moviment feminista i les noves corrents de desconstrucció de les categories de sexe i gènere.

La comissària de l'exposició, Fina Duran, citava la Maria Aurèlia Capmany quan deia que "només hi ha una manera d'anar endavant, recollir l'herència del passat, assimilar-la i modificar-la per fer la pròpia interpretació. En aquest sentit, l'exposició utilitza l'art contemporani com un mediador que planteja una mirada crítica dels arquetips de masculinitat heretats, perquè mai hi haurà plena igualtat fins que els homes es qüestionin el seu paper".

La regidora de Cultura, Pepi Rivera, considera un luxe poder comptar amb una exposició que, entre d'altres, conté un Picasso o un Dalí, i més encara per tractar-se d'una exposició que "parla de les persones de manera igualitària, projectant una mirada crítica per ajudar a construir una societat més justa". Una exposició, a més, que en bona part ha sorgit com una iniciativa del MAC Can Domènech.

Aurèlia Cabot, cap de l’Oficina de Patrimoni Cultural, explicava que a la província de Barcelona existeix una xarxa de 68 museus units per la voluntat compartida de sumar esforços en matèria de patrimoni cultural local i difondre'l amb exposicions itinerants com L'home nu.

Les obres exposades corresponen a alguns dels artistes catalans més destacats de finals del segle XIX i principis del XX: Marià Fortuny, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Ismael Smith, Josep de Togores, Josep Llimona, Antoni Vila Arrufat, Francesc Juventeny o Lola Anglada. Pel que fa als artistes contemporanis destaquen Antoni Miralda, Nazario Luque de Vera, Núria Güell, Sebas Martín, Ivonne Navarro i Roberta Marrero.

En paral·lel a l’exposició s’han programat les conferències El nu masculí al cinema, a càrrec de l'il·lustrador de novel·la gràfica, Sebas Martín, dijous 28 de novembre a les 19 hores, i La representació de la masculinitat al cinema d’animació, a càrrec de Quim Módenes i Eva Campos, de l'Associació d'Amics del Museu, dijous 12 de desembre a les 19 hores.

A més, hi haurà una jornada de projeccions de curtmetratges sobre identitats, en el marc del festival de Curts [C]Screen Tardor, el 23 de novembre a les 18 hores. I per a qui vulgui participar o assistir com espectador a una sessió de dibuix i fotografia amb models a les sales del museu, s’organitza una matinal de portes obertes, diumenge 9 de febrer. Pel que fa a les visites guiades, aquestes tindran lloc els diumenges 15 de desembre, 19 de gener i 16 de febrer a les 12 hores. Totes les activitats són amb entrada lliure.

Galeria d'imatges