Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • L'hospital de Cerdanyola, Ripollet, Montcada i Barberà serà operatiu al 2010
L'hospital de Cerdanyola, Ripollet, Montcada i Barberà serà operatiu al 2010

L'hospital de Cerdanyola, Ripollet, Montcada i Barberà serà operatiu al 2010

8 de febrer de 2006 a les 0:00

La Mancomunitat Cerdanyola – Ripollet – Montcada i Reixac, junt amb Barberà del Vallès, disposarà d’un Hospital general a finals del 2010. Les previsions de la Generalitat concreten el calendari que seguirà el reivindicat equipament assumit per la Consellera de Sanitat, Marina Geli, el juliol de 2005. Des de llavors, el Consorci Hospitalari del Parc Taulí, que serà l’ens encarregat de gestionar el nou hospital, ha redactat el Pla Director de l’Hospital, un document aprovat el novembre de 2005.

L’hospital

El Pla Director del nou centre s’ha fet projectant les dades de població potencial al 2015. Es calcula que 200.000 persones viuran a les quatre poblacions que servirà l’hospital. Els resultats indiquen que l’hospital tindrà entre 180 – 200 llits d’aguts i 35 per convalescència i cures pal·liatives. Disposarà de serveis d’obstetrícia, amb 1 quiròfan d’urgències i 3 sales de part i dilatació i 6 quiròfans de cirurgia, a més de 3 sales de cirurgia menor.

Quant a les consultes externes, es preveu que disposi de 40 a 45 consultoris i de 16 a 18 gabinets. Les urgències tindran entre 6 i 7 boxes de nivell 1 + triatge, 27 – 29 boxes de nivell 2 i de 8 a 10 places d’observació.

Es preveu que es facin pocs ingressos en el nou hospital. Així i tot s’habilitaran entre 30 i 32 places d’hospital de dia. Quant al diagnòstic per la imatge, el nou centre es dotarà de la maquinària adequada per evitar als residents a la zona el desplaçament a altres hospitals. També es preveu un espai de 500 m2 per rehabilitació i de 12 a 15 llocs per diàlisi.

Els estudis de la Generalitat preveuen que l’hospital tingui un cost de 60 – 70 milions d’euros i generi entre 500 i 600 llocs de treball. El pressupost anual del centre oscil·larà entre els 40 i 45 milions d’euros, atenent en bona part – un 75 percent - les necessitats sanitàries de la població usuària potencial.

Presentació del Pla Director

Ahir es presentava aquest pla en una reunió de treball a la qual van assistir els alcaldes de Cerdanyola, Antoni Morral, Montcada i Reixac, Cesar Arrizabalaga i Ripollet, Juan Parralejo, junt amb les regidores de sanitat i altres regidors de les tres ciutats, junt amb el Gerent Adjunt de la Regió Sanitària de Barcelona, Josep Ganduxé, el Director del Sector Sanitari del Vallès Occidental, Joan Parellada, i el Cap de Planejament de la Mancomunitat de Municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Joaquim Obon.

La reunió, sol·licitada per la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública dels tres municipis, es postergà fins disposar del Pla Director aprovat. Així ho explicava l’alcalde de Cerdanyola, amfitrió de la trobada en la seva condició de president de torn de la Mancomunitat. Antoni Morral recordava en la seva intervenció el camí seguit fins a la concreció i calendari del nou centre sanitari, remarcant l’esforç comú, de tothom, per aconseguir-ho.

L’alcalde de Montcada i Reixac, Cesar Arrizabalaga, ha destacat la implicació dels tres municipis tot afirmant que en aquesta qüestió els tres batlles van tots a una. L’alcalde de Ripollet, Juan Parralejo, ha destacat en la seva al·locució que s’ha aprovat el Pla Director del nou hospital, en el qual figuren serveis que inicialment no s’havien previst i ha remarcat que no donen per tancada la feina avançant que actualment gestionen la incorporació de serveis d’atenció de salut mental.

El Gerent Adjunt de la Regió Sanitària de Barcelona, Josep Ganduxé, explica que els estudis de la població i les seves necessitats sanitàries, van fer que la Generalitat canviés el model d’Hospital Lleuger per un hospital convencional.

Un cop aprovat el Pla Director, actualment es treballa per a dissenyar el Pla Funcional del centre. Es tracta del programa que servirà per definir concretament quins serveis oferirà el nou hospital. És previst que s’aprovi l’abril d’enguany.  Posteriorment, la idea de la Generalitat és convocar un concurs d’idees obert als estudis d’arquitectes per veure com ha de ser el nou equipament, cridat a ser molt emblemàtic per la zona.

El calendari de la Generalitat preveu que el novembre de 2006 s’hagi fallat el concurs d’idees, amb l’encàrrec per l’equip guanyador de redactar el projecte executiu de l’obra. Un procés que finalitzarà el desembre de l’any vinent. El gener de 2008 es licitarien les obres per l’abril procedir-se a l’adjudicació dels treballs, junt amb la col·locació de la primera pedra. Es preveu que la construcció duri dos anys, la qual cosa situaria l’obra acabada al 2010. Posteriorment es calcula que caldrien 6 mesos per equipar i dotar de materials necessaris l’hospital, situant a finals de 2010 una possible data per a la seva inauguració i posada en marxa.

Hospital de referència

El Director del Sector Sanitari del Vallès Occidental, Joan Parellada, ha destacat que el nou equipament sanitari tindrà el rang d’hospital comarcal, tot i que atendrà únicament una zona del Vallès Occidental. Les urgències seran molt importants en el nou centre, preparades per reaccionar davant qualsevol contingència que es pugui produir a la zona de cobertura.

L’Hospital primarà els tractaments de proximitat, evitant els desplaçaments dels pacients. En aquest sentit i mercès a les pressions de la coordinadora i els ajuntaments, s’han inclòs al centre serveis com l’obstetrícia, la diàlisi o la rehabilitació, no presents en el projecte inicial.

Parellada ha explicat que el Parc Taulí serà l’hospital de referència per a Sabadell i zones més properes. L’hospital sabadellenc atendrà aquells casos especials que depassin les possibilitats del nou hospital, com ara l’atenció urgent i internament de pacients a l’UCI, els tractaments que requereixin especificitats tecnològiques i l’atenció ambulatòria a processos diagnòstics o terapèutics complexos.

La Generalitat de Catalunya planteja, mentre no es compta amb el nou hospital, la realització dels treballs de millora del CAP II, s’ultima l’adjudicació d’un nou edifici pel Taulí, es milloren CAPs de la comarca i que són a punt d’adjudicar-se serveis com el de transport sanitari, amb un important augment i el de rehabilitació.

Tot i que Ganduxé va afirmar que el nou centre serà de gestió pública, representants de la Coordinadora han mostrat la seva desconfiança respecte a aquesta gestió, anunciant que probablement la reclamarà fent accions com la col·locació de pancartes.